Mikroskräp även i sötvatten

Plastpartiklar och bomullsfibrer kan bära både kemikalier och bakterier.


Plastpartiklar och bomullsfibrer kan bära både kemikalier och bakterier.

Det rapporteras om att haven är fulla av plast, men även våra sötvatten är drabbade.
Det rör sig om små plastfragment i storlekar från nanopartiklar till 5 mm. Även partiklar av textilfibrer från naturmaterial kan ställa till problem.
En stor del av partiklarna kommer in i kretsloppet via avloppet då reningsverken bara tar cirka 90 procent av partiklarna.
Det finns inte mycket svensk forskning på området, men nu har det gjorts en studie i Mälaren där limnologen David Landbecker mätte halterna av främmande mikropartiklar. De främmande partiklar som han hittade, bestod av bomull, ylle och plast.
 
Vad är riskerna?
Sötvattensfiskar, andra djur och organismer som lever i sjöar och vattendrag tar upp mikroskräpet via födan. Hur stora mängder de tar upp beror på hur de äter. Exakt vad detta får för konsekvenser är okänt, men till exempel så har de hormonstörande ämnena nonylfenol och bisfenol A mätts upp i mikroskräp-partiklar. Mikroskräp kan också fungera som en värd för vattenburna sjukdomar.
Olof Bergstedt, adjungerad professor i vattenmiljöteknik vid Chalmers, menar att detta är ett problem för vattenmiljön. Däremot ser han inte att det är ett direkt hot mot vårt dricksvatten. Än så länge saknas dock tillräckligt underlag för hur mikroskräp förekommer och fungerar i sötvatten, för att kunna förutse alla konsekvenser.

Maria Ålander
Källa: VA-tidningen Cirkulation

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...