Den ovanligt milda vintern har fått många pimpelfiskare att kasta in handduken, för att det helt enkelt saknas isar på många håll i landet. Däremot är det ett massivt intresse för SM i pimpel som hålls i Arvika i slutet av februari. " /> Mild vinter – men massivt intresse för pimpel-SM | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – det verkar bli pimpel-SM i Arvika som planerat. Foto: Jonas Seger
Mild vinter – men massivt intresse för pimpel-SM

Den ovanligt milda vintern har fått många pimpelfiskare att kasta in handduken, för att det helt enkelt saknas isar på många håll i landet. Däremot är det ett massivt intresse för SM i pimpel som hålls i Arvika i slutet av februari.

Avsaknaden av isar har medfört blandade känslor bland svenska sportfiskare. De som sett fram emot pimpelfiske är besvikna, medans andra tar chansen att förlänga båtsäsongen. Uppenbarligen finns det ett uppdämt sug efter pimpelfiske, eftersom Sportfiskarna meddelar att det anmälts nästan 1 300 starter till pimpel-SM i Arvika mellan 29 februari–1 mars.

Individuellt är 618 deltagare anmälda, och i lagtävlingen i 3-mannalag är 222 lag anmälda. Totalt summerar detta på 1284 starter totalt, vilket är en ovanligt hög siffra i jämförelse med tidigare år, meddelar arrangörerna Jössefiskarna och SFK Trekroken.

Frågan är förstås i vilket skick isarna omkring Arvika är? Jodå, den senaste veckans kallare väder lovar mycket gott, är beskedet. Läs mer här!

Däremot har nedanstående besked kommit:

https://www.fiskejournalen.se/mormyska-vm-smalter-bort-och-flyttas/

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta