" /> Miljö och klimat – viktigast för unga väljare | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Klimatfrågan har stor betydelse för unga. Här en mager isbjörn på ett smältande isflak på Svalbard. Andreas Weith / CC BY-SA 4.0
Miljö och klimat - viktigast för unga väljare

Miljö och klimat är den viktigaste valfrågan för väljare mellan 18-29 år, enligt en undersökning som P3 Nyheter beställt från Novus.

I undersökningen tillfrågades 1003 unga personer om vilka tre politiska frågor som är viktigast för dem. Flest svarade då Klimat och miljö.

Däremot trodde de tillfrågade att andra frågor blir viktigare i valrörelsen, något som utbildningsminister Gustav Fridolin kommenterar så här:
– Inget parti ska komma undan miljöfrågan eller för den delen de andra frågorna som unga tycker är viktiga i valet. Och då behöver det inte bli så sorgligt som den här mätningen visar, att unga prioriterar vissa frågor men tror att det är helt andra frågor som kommer dominera debatten.

Läs mer och lyssna på P3 Nyheters inslag här.

Hans Hällman

 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta