Miljöanpassad vattenkraft kan ge tusentals jobb

Rewilding Lappland arbetar för att en klok förvaltning av fiskbestånd och en hållbar skogsavverkning invid Piteälven ska få fart på både lax och turister. Foto: Martin Falklind

En nyutgiven studie visar att en miljöanpassning av vattenkraften kan ge tusentals jobb i glesbygden. Att miljöanpassa vattenkraften är en ren vinstaffär för samhället.
Studien ”Rikedomar runt rinnande vatten” har utförts av ekonomen Mats Jonsson på uppdrag av WWF, Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna och Älvräddarna. I studien har man räknat på kostnader och intäkter av byggnation av fiskvägar, andra miljöanpassningar och utrivningar och trots att vissa åtgärder kostar pengar, så är det en riktigt lönsam affär ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

För alla svenska vattendrag innebär detta intäkter på drygt 11 miljarder kronor, vilket motsvarar minst 6900 arbetstillfällen årligen.

Svenska vattenkraftverk behöver miljöanpassas för att minska de biologiska skadorna på våra vatten, få tillbaka hotade arter, och för att vi ska kunna nå både europeiska och nationella miljömål, detta verkar både regering, riksdag och miljöorganisationer vara överens om. Även att en stor del av kostnaderna för detta ska ligga på de som tjänar pengarna på vattenkraften.
Vid en första anblick kan det hela verka dyrt, men i den studie som WWF, Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna och Älvräddarna tagit fram, kan man visa att det på sikt är en lönsam affär.

Efter åtgärdsfasen kommer dessutom mer liv och mer fisk i våra vatten att gynna lokala fisketurismföretag, boendeanläggningar, redskapsförsäljare och matbutiker.

En rimlig miljöanpassning av svensk vattenkraft, med ambitionen att nå målen i vattendirektivet, kommer att innebära investeringar på 900 miljoner kronor per år under 20 års tid. Detta motsvarar en ökad kostnad på cirka 1,4 öre per producerad kWh i vattenkraften. Dessa investeringar kommer generera intäkter hos projekterare, konsulter, byggbolag och företag som säljer byggmaterial och tillverkar olika tekniska lösningar. Sammanlagt innebär det ett tillskott av minst 560 arbetstillfällen under åtgärdsperioden. Totalt innebär det över 11 100 arbetstillfällen, framförallt i glesbygd.
Efter åtgärdsfasen kommer dessutom mer liv och mer fisk i våra vatten att gynna lokala fisketurismföretag, boendeanläggningar, redskapsförsäljare och matbutiker, men även övriga serviceföretag runt vattendragen. I 33 utpekade prioriterade vattendrag med hög biologisk och ekonomisk potential, beräknas intäkterna från lokala användare och besökare så småningom uppgå till cirka 1,6 miljarder kronor per år. För alla svenska vattendrag innebär detta intäkter på drygt 11 miljarder kronor, vilket motsvarar minst 6900 arbetstillfällen årligen.

Läs hela rapporten

Publicerad: 31 August 2016
Av: Fiskejournalen