[/caption] " /> Miljöbalken – ett hinder? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Miljöbalken – ett hinder?

Fortum ser miljöbalken som ett hinder för att kunna bygga vattenkraftverk i Edeforsen.

Fortum AB planerar att bygga ett nytt kraftverk i en skyddad sträcka av Ljusnan. Skyddet finns formulerat i miljöbalken och ger samma skydd som våra nationalälvar. Hans Rohlin, Fortum, säger till Sveriges Radio att lagen är ett hinder.
Fortum vill bygga om sitt kraftverk i Edeforsen mellan Ljusdal och Järvsö. När en reporter från Sveriges Radio intervjuar Hans Rohlin får han frågan om vad som är största hindret för ombyggnationen, svarar han:
– Största hindret är ju att den här sträckan som vi ger oss in på, de finns ju skyddade i miljöbalken där det klart framgår att man inte får göra några större ingrepp.
Motståndare till byggnationen ser byggnationen och miljöbalkens roll från ett helt annat håll. Sportfiskarna förklarar sin ställning i en insändare på Helahälsingland.se:

”Ett kraftverk i mycket dåligt skick i en älvsträcka med särskilt skyddsvärde, bör i första hand rivas ut. Här ska inte nya vattenkraftverk byggas. Projektet är heller inte överensstämmande med vattendirektivet, det vill säga att vattendragen ska betraktas ur ett helhetsperspektiv, från källa till hav.”
När Sveriges Radio frågar Hans Rohlin vilket stöd han har från Älvräddarna och liknande organisationer, svarar han:
– Vi har fört en dialog med Sportfiskarna och Älvräddarna. Det var positiva diskussioner…
Varken Sportfiskarna eller Älvräddarna ställer sig bakom Fortums planer. Christer Borg, Älvräddarna, tycker att Fortum borde agera mer seriöst.
– Fortum är i princip den enda verksamhetsutövaren i Ljusnan och det ställer högre krav på ansvar och seriositet. Som Hans Rohlin själv säger, man ger sig in i älvsträckor med samma skydds som en nationalälv, vore inte det naturliga att då åtminstone skärskåda alternativet utrivning? säger Christer.
Vill du läsa tidigare notiser om Fortum? Klicka här.
Här kan du läsa hela Sportfiskarnas insändare.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta