Miljögift i fisk går att åtgärda

Abborre används ofta för miljögiftsundersökning. (Foto: Linda Svensson)
Abborre används ofta för miljögiftsundersökning. (Foto: Linda Svensson)

Sportfiskarna: Olika undersökningar från Stockholmsområdet visar att miljögifter i fisk kan minskas på lång sikt om rätt åtgärder vidtas.
Det är lätt att bli deppig över allt elände med miljöförstöring och miljögifter. På seminariet ”Miljögifter i akvatisk miljö med fokus på Mälaren och Svealandskusten” som nyligen hölls i Stockholm, presenterades även några positiva nyheter: via breda undersökningar av främst abborre kan fisk från Mälaren och Stockholms skärgård nu klassas som bra mat. Olika åtgärder för att fasa ut vissa ämnen har här gjort resultat.

PCB långsamt på väg bort

Gamla miljögifter som PCB och DDT minskar generellt i våra vattenmiljöer och då också i fisken. Bromerade ämnen minskar också, men ofta finns högre halter i anslutning till stadsmiljö. PFOS är också generellt högre i stadsområden och i närheten av brandövningsplatser. Det finns fortfarande mindre lokala områden som bör åtgärdas och generellt kan man säga att ju närmare Stockholms stad man kommer desto högre blir halterna av miljögifter i fisk. För dig som fiskar och äter fisk från Mälarens östligaste delar och Saltsjön är det därför viktigt att känna till Livsmedelsverkets kostråd.

Sportfiskarna bidrar med fisk till provtagning

Intresset för problematiken med miljögifter är stort och ämnet komplicerat och det saknas heltäckande analyser. Regionkontor Mälardalen har under de senaste åren hjälp till med att samla in abborrar från flera sjöar i Stockholm och Uppsala län. Fisken som undersöks är i storleken 15-20 cm, det vill säga fiskar som är 3-5 år gamla. Abborren är lämplig att undersöka då det är en relativt stationär rovfisk som därigenom kan sägas vara representativ för det vattenområde den fångas i.
– Ett stort problem med de olika ämnen vi använder är att man inte i förväg undersöker hur de riskerar att spridas eller vilka effekter de sedan får på faunan. Många ämnen som sedan klassas som miljögifter visar sig vara väldigt stabila och finns därefter kvar länge i naturen. Vi måste bli bättre på att minimera både nya och gamla utsläpp, förklarar Linda Svensson, biolog på Sportfiskarna region Mälardalen.

Läkemedel kan påverka fisk

Läkemedel i fisk är något man börjat analysera mer. Ämnet Diclofenac som finns i inflammationshämmande, smärtlindrande och febernedsättande tabletter hittades det höga halter av i Mälaren och vid Käppala vattenverk. Diclofenac ger njursvikt hos fåglar som äter fisk. Vad detta kan leda till för fiskpopulationerna är idag okänt, men att andra ämnen från läkemedel och p-piller kan påverka fisk negativt är väl känt sedan tidigare.

Giftiga färger för båtbotten måste fasas ut
Båtfärger är en stor bidragande del till miljögifter i våra vattenmiljöer. 80 % av ämnena i båtfärger frigörs i vatten. 20 % samlas upp när man skrapar och tvättar sin båt. Problemet är att färgresterna oftast inte körs till den avsedda deponin utan ändå tillslut hamnar i vattnet. På sikt ska användandet av giftiga båtbottenfärder, så kallade antifoulingfärger upphöra i Stockholms län. Bra och miljövänliga medel måste tas fram och en attitydförändring hos båtägare måste till för att minska även denna giftkälla. Sportfiskarna, Naturskyddsföreningen, Svenska Båtunionen och Skärgårdsstiftelsen kommer under 2015 driva ett informationsprojekt med syfte att minska användningen av biocidfärger på båtar.

Ny rapport om miljögift i fisk i december
En stor undersökning av gift i fisk och bottensediment genomfördes i fjol i Stockholms närliggande vattenområden. Analyserna från fiskarna i denna undersökning är klar men den sammanfattande rapporten publiceras inte förrän tidigast i december. Men redan nu har man från länsstyrelsens sida konstaterat att så många vatten som 97 i Stockholm, inte uppfyller god ekologis status under perioden 2009-2015 med avseende på metaller och organiska ämnen som PFOS. 93 vatten, uppfyller inte heller god ekologist status vad gäller kvicksilverhalter i fisk. Positivt är dock att miljögifterna i bottensediment har minskat från 60-70 talet fram till idag.

Läs Livsmedelsverkets kostråd för fisk här.

Läs Sportfiskarnas information om miljögift här.

Publicerad: 14 November 2014
Av: Morgan Fihn