Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Miljögifter i fisk

Fisk med höga halter av kvicksilver bör inte ätas, i synnerhet inte av små barn eller kvinnor som är gravida eller ammar. (Foto: Morgan Fihn)

Länsstyrelsen i Västerbottens har undersökt kvicksilverhalten i fiskar. De högsta halterna hittade man i gädda och abborre. Nu publicerar man kontinuerligt rapporter med resultatet från provtagningen. Man avråder barn och kvinnor som är gravida eller ammar att äta fisken från ett antal sjöar.
Länsstyrelsen i Västernorrland driver sedan 2010 ett delprogram inom den regionala miljöövervakningen för att kartlägga förekomsten av kvicksilver och cesium i fisk från länets sjöar och vattendrag. Målet är att kontinuerligt redovisa data på länsstyrelsens webbsidor efterhand som resultat från provfisken analyserats. Därefter kan allmänheten gå in och titta hur det ser ut i en viss sjö eller en viss kommun.
Ett flertal sjöars fiskarter visar gränsvärden över livsmedelsverkets rekommendationer.
Här hittar du mer information.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta