Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Miljögifter i fisk

Fisk med höga halter av kvicksilver bör inte ätas, i synnerhet inte av små barn eller kvinnor som är gravida eller ammar. (Foto: Morgan Fihn)

Länsstyrelsen i Västerbottens har undersökt kvicksilverhalten i fiskar. De högsta halterna hittade man i gädda och abborre. Nu publicerar man kontinuerligt rapporter med resultatet från provtagningen. Man avråder barn och kvinnor som är gravida eller ammar att äta fisken från ett antal sjöar.
Länsstyrelsen i Västernorrland driver sedan 2010 ett delprogram inom den regionala miljöövervakningen för att kartlägga förekomsten av kvicksilver och cesium i fisk från länets sjöar och vattendrag. Målet är att kontinuerligt redovisa data på länsstyrelsens webbsidor efterhand som resultat från provfisken analyserats. Därefter kan allmänheten gå in och titta hur det ser ut i en viss sjö eller en viss kommun.
Ett flertal sjöars fiskarter visar gränsvärden över livsmedelsverkets rekommendationer.
Här hittar du mer information.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta