Hon har redan utsetts till årets miljöhjälte och brinner för biologisk mångfald. Nu får Rebecka Le Moine en ännu tyngre roll. " /> Miljöhjälte blir talesperson för biologisk mångfald | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Rebecka Le Moine. Foto: Miljöpartiet
Miljöhjälte blir talesperson för biologisk mångfald

Hon har redan utsetts till årets miljöhjälte och brinner för biologisk mångfald. Nu får Rebecka Le Moine en ännu tyngre roll.

Biologen Rebecka Le Moine från Lidköping har nämligen utsetts till Miljöpartiets talesperson för biologisk mångfald. Det berättar partiet i ett pressmeddelande. Det är första gången som Miljöpartiet har en egen talesperson för just biologisk mångfald.

– Jag känner mig otroligt taggad, och att föra naturens talan är precis det jag gick till val på. Jag är glad över förtroendet och ska göra mitt bästa för att lyfta frågan om artutrotningen på högsta politiska nivå, säger Rebecka Le Moine.

Rebecka le Moine blev 2017 utsedd till årets miljöhjälte av WWF i kategorin grön naturvård och biologisk mångfald. Juryn lyfte bland annat hennes arbete med FN:s internationella dag för biologisk mångfald. Ett datum att hålla lite extra koll på är 22 maj, som just är Biologiska mångfaldens dag.

Spana in spelet om biologisk mångfald:

Fyll skogen med liv

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta