[/caption] " /> Miljökämpe friad i domstol | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Miljökämpe friad i domstol

Don Staniford förklarades icke skyldig till de anklagelser som norsk laxodlingsindustri riktade mot honom.

Som Fiskejournalen tidigare berättat så stämdes en miljökämpe av norska staten för förtal då han jämförde laxodling med tobaksindustrin. Dom har nu fallit Don Staniford blev friad från anklagelserna.
Miljökämpen Don Staniford ville att allmänheten skall förstå hur skadlig laxodling är för miljön. Det av norska staten ägda laxodlingsföretaget Cermaq stämde honom först på 125 000 dollar och krävde Don aldrig mer skulle tala negativt om norsk laxodling.
Fiskejournalen uppmärksammade kontroversen och tog ställning för Staniford. Vi startade en kampanj och rapporterade utvecklingen löpande. Gensvaret från våra läsare blev massivt, något som inte gått obemärkt förbi.
– Jag är väldigt tacksam för stödet från Fiskejournalens läsare, säger Don.
Cermaq är dock missnöjda med domstolens beslut. Laurie Jensen, företagets hållbarhetschef uttalade sig efter att domen blev offentlig.
– Vi tycker att människor som säger nedsättande och skadlig saker bör ställas till svars, säger hon till The Vancouver sun.
Don Staniford planerar nu att fortsätta sin informationskampanj och bege sig till Kanada där allt började.
Här kan du läsa mer om Don Staniford och hans kamp.
Läs även notiser om norsk laxodling.
Morgan Fihn

 

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta