Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Miljömärkning får skarp kritik

Om jätteräkorna blir miljömärkta kommer det leda till att folk uppmuntras att köpa mer av dem anser de kritiska organisationerna. (Foto: Morgan Fihn)

Världsnaturfonden (WWF) har tillsammans med fisk och skaldjursnäringen tagit fram miljömärkning för jätteräkor. Nu möts man av kraftig kritik från hundratals andra miljöorganisationer. Detta rapporterar Sveriges Radio i dag,
Jätteräkor och industrin kring dessa är en allvarlig miljöbov och en av de mest kritiserade matprodukterna som finns globalt sett. Fisk och skaldjursnäringen har tillsammans med WWF tagit fram miljömärkning där bland annat jätteräkor ingår. Protesterna från internationella organisationer har varit omfattande. Över trehundra olika organisationer har gått samman i ett upprop mot miljömärkningen.
Patrik Rönnbäck är professor i naturresurshushållning vid högskolan på Gotland. Såhär säger han till Sveriges Radio.

– Odlingen av jätteräkor har en lång historik när det gäller miljömässiga problem men förorening av vatten och förstörelse av mangroveskogar. Men framför allt är det sociala problem som har legat i kölvattnet av den här produktionen när lokalbefolkningen längst med tropiska kuster har marginaliserats, inte haft tillgång på sina fiskevatten och inte haft möjlighet att skörda produkter från mangrove-skogar längst med kuster.
Läs mer på www.sverigesradio.se.
Lyssna på inslaget här nedan.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta