Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Miljöministern lovar krafttag

Lena Ek är oroad över skyddet i de marina reservaten. (Foto: Martina Huber/Regeringskansliet)

Miljöminister Lena Ek reagerar nu kraftigt efter avslöjandet om det olagliga räkfisket vid Bratten. Fiskejournalen har tagit del av Lena Eks brev till landshövdingarna längs kustlänen. Hon är väldigt tydlig och kräver svar från respektive länsstyrelse.
– Vilka regler som gäller är fullständigt klart. Jag är beredd agera om nya uppgifter visar att skyddet av de marina Natura 2000-områdena är bristfälligt, säger Lena Ek till GT/Expressen.
Miljöministern slår även fast att miljöbalken gäller i Natura 2000-områden och tycker att det är mycket oroväckande att dessa områden inte skyddas så som det var tänkt.
Enligt en färsk rapport från Greenpeace genomförs 100-tals bottentrålningar bara i det miljöskyddade området Bratten på Västkusten.
– Vi ska bena i denna fråga så att alla vet vad man får och inte får göra, säger Lena Ek.
Miljöorganisationen Greenpeace har nu anmält regeringen till EU-kommissionen då de inte levt upp till skyddsnivå för natura 2000-områden.
Läs mer här.
Tidigare notiser hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta