Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Miljöministern lovar krafttag

Lena Ek är oroad över skyddet i de marina reservaten. (Foto: Martina Huber/Regeringskansliet)

Miljöminister Lena Ek reagerar nu kraftigt efter avslöjandet om det olagliga räkfisket vid Bratten. Fiskejournalen har tagit del av Lena Eks brev till landshövdingarna längs kustlänen. Hon är väldigt tydlig och kräver svar från respektive länsstyrelse.
– Vilka regler som gäller är fullständigt klart. Jag är beredd agera om nya uppgifter visar att skyddet av de marina Natura 2000-områdena är bristfälligt, säger Lena Ek till GT/Expressen.
Miljöministern slår även fast att miljöbalken gäller i Natura 2000-områden och tycker att det är mycket oroväckande att dessa områden inte skyddas så som det var tänkt.
Enligt en färsk rapport från Greenpeace genomförs 100-tals bottentrålningar bara i det miljöskyddade området Bratten på Västkusten.
– Vi ska bena i denna fråga så att alla vet vad man får och inte får göra, säger Lena Ek.
Miljöorganisationen Greenpeace har nu anmält regeringen till EU-kommissionen då de inte levt upp till skyddsnivå för natura 2000-områden.
Läs mer här.
Tidigare notiser hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta