Mark och- miljödomstolen krävde att kraftverket vid Karlshammar skulle installera ett finmaskigt galler för att styra bort fisken från turbinerna, något som inte skett. Mark och- miljödomstolen krävde att kraftverket vid Karlshammar skulle installera ett finmaskigt galler för att styra bort fisken från turbinerna, något som inte skett.[/caption] " /> Miljonböter och stängt kraftverk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Miljonböter och stängt kraftverk
Mark och- miljödomstolen krävde att kraftverket vid Karlshammar skulle installera ett finmaskigt galler för att styra bort fisken från turbinerna, något som inte skett.

Mark och- miljödomstolen krävde att kraftverket vid Karlshammar skulle installera ett finmaskigt galler för att styra bort fisken från turbinerna, något som inte skett.

IR Kraft AB, som driver Karlshammars kraftverk, vägrade under lång tid att installera fingaller vid sin anläggning i Emån. Detta trots att man blivit ålagda detta. Gustaf Ulfsparres Stiftelse polisanmälde bolaget i maj 2013 och nu vill organisationen Älvräddarna förmå länsstyrelsen att stoppa driften. Nu väntar drygt en miljon i vite för ägaren.
IR Kraft AB har i alla år motsatt sig samtliga försök att skapa en bättre miljö i Emån. I en omprövningsdom från 2010, som efter överklagningar vann laga kraft i maj 2012, finns villkor om ett fingaller med 15 millimeters spaltvidd och flyktöppningar för nedströms vandrande fisk. Gallret skulle varit på plats senast i maj 2013, något som inte skedde.

Dyrt att vänta

Länsstyrelsen föreskrev sedan att gallret skulle vara på plats senast 31 december 2013, annars skulle vite på 500 000 kronor utdömas. Dessutom skulle 125 000 kronor adderas för varje påbörjat halvår som gallret inte finns på plats.
Vid en kontroll i mars 2014 konstaterades att inget galler fanns på plats och att kraftverket fortfarande var i drift.
– Vi fick höra detta för några veckor sedan och begärde då att länsstyrelsen med omedelbar verkan skulle förbjuda driften tills gallret finns på plats, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

Ger resultat
Uppenbarligen har det, tillsammans med polisanmälan och påstötningar till länsstyrelsen i Kalmar från Gustaf Ulfsparres Stiftelse, gett resultat. 31 mars utfärdade länsstyrelsen ett nytt föreläggande om just förbud mot fortsatt drift tills gallret är på plats. Även detta föreläggande förenades med vite på 500 000 kronor plus 25 000 per dag om driften fortsätter.
Trots detta finns nu starka indicier på att IR Kraft AB så sent som 5 april lät kraftverket gå. Det innebär att företaget kan förvänta sig att betala minst 1 150 000 kronor i böter.
– Vi kommer nu att noga bevaka detta ärende tills det är löst. Som jag ser det är det nu en återkallelse av tillståndet som gäller, med påföljande utrivning. Allt annat vore absurt, menar Christer.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta