Miljonböter och stängt kraftverk

Mark och- miljödomstolen krävde att kraftverket vid Karlshammar skulle installera ett finmaskigt galler för att styra bort fisken från turbinerna, något som inte skett.

Mark och- miljödomstolen krävde att kraftverket vid Karlshammar skulle installera ett finmaskigt galler för att styra bort fisken från turbinerna, något som inte skett.

IR Kraft AB, som driver Karlshammars kraftverk, vägrade under lång tid att installera fingaller vid sin anläggning i Emån. Detta trots att man blivit ålagda detta. Gustaf Ulfsparres Stiftelse polisanmälde bolaget i maj 2013 och nu vill organisationen Älvräddarna förmå länsstyrelsen att stoppa driften. Nu väntar drygt en miljon i vite för ägaren.
IR Kraft AB har i alla år motsatt sig samtliga försök att skapa en bättre miljö i Emån. I en omprövningsdom från 2010, som efter överklagningar vann laga kraft i maj 2012, finns villkor om ett fingaller med 15 millimeters spaltvidd och flyktöppningar för nedströms vandrande fisk. Gallret skulle varit på plats senast i maj 2013, något som inte skedde.

Dyrt att vänta
Länsstyrelsen föreskrev sedan att gallret skulle vara på plats senast 31 december 2013, annars skulle vite på 500 000 kronor utdömas. Dessutom skulle 125 000 kronor adderas för varje påbörjat halvår som gallret inte finns på plats.
Vid en kontroll i mars 2014 konstaterades att inget galler fanns på plats och att kraftverket fortfarande var i drift.
– Vi fick höra detta för några veckor sedan och begärde då att länsstyrelsen med omedelbar verkan skulle förbjuda driften tills gallret finns på plats, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

Ger resultat
Uppenbarligen har det, tillsammans med polisanmälan och påstötningar till länsstyrelsen i Kalmar från Gustaf Ulfsparres Stiftelse, gett resultat. 31 mars utfärdade länsstyrelsen ett nytt föreläggande om just förbud mot fortsatt drift tills gallret är på plats. Även detta föreläggande förenades med vite på 500 000 kronor plus 25 000 per dag om driften fortsätter.
Trots detta finns nu starka indicier på att IR Kraft AB så sent som 5 april lät kraftverket gå. Det innebär att företaget kan förvänta sig att betala minst 1 150 000 kronor i böter.
– Vi kommer nu att noga bevaka detta ärende tills det är löst. Som jag ser det är det nu en återkallelse av tillståndet som gäller, med påföljande utrivning. Allt annat vore absurt, menar Christer.

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...