Norska laxodlare kan tvingas slakta miljontals laxar i förtid, sedan odlingarna drabbats av massiva angrepp av laxlöss, rapporterar Aftonbladet.se. Värst är angreppen i Nordmøre och Trøndelag. " /> Miljoner odlingslaxar slaktas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
Så här ser de ut, de små parasiter som kallas laxlöss och som sätter sig fast på laxen.
Miljoner odlingslaxar slaktas

Norska laxodlare kan tvingas slakta miljontals laxar i förtid, sedan odlingarna drabbats av massiva angrepp av laxlöss, rapporterar Aftonbladet.se. Värst är angreppen i Nordmøre och Trøndelag.

För många laxfiskare är några laxlöss i närheten av analfenan på den fångade laxen ett kvitto på att laxen är en färsk nykomling från havet. Parasiten som kallas laxlus trivs nämligen inte i sötvatten och släpper sitt grepp när laxen vistats några dagar uppe i älven.
Men de många laxodlingarna i de norska fjordarna har blivit ett paradis för laxlusen. Här finns det hur många laxar som helst som laxlusen kan sätta sig fast på och när angreppen blir för massiva mår laxen inte bra. I vanliga fall skrapas laxlössen bort innan laxen säljs, men om de är alltför många blir laxen sjuk och försvagas. Dessutom kräver myndigheterna masslakt om lusnivån överstiger en viss mängd.

Nu rapporteras det från flera håll att laxlössen blivit resistenta mot de medel som används för att bekämpa dem. Antalet anmälningar mot odlingar där mängden laxlöss överstiger tillåtna gränsvärden har ökar kraftigt. På bara några dagar har förelägganden om masslakt ökat från fem till tio odlingar.
Läs mera om det här på Aftonbladet.se.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta