Norska laxodlare kan tvingas slakta miljontals laxar i förtid, sedan odlingarna drabbats av massiva angrepp av laxlöss, rapporterar Aftonbladet.se. Värst är angreppen i Nordmøre och Trøndelag. " /> Miljoner odlingslaxar slaktas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Så här ser de ut, de små parasiter som kallas laxlöss och som sätter sig fast på laxen.
Miljoner odlingslaxar slaktas

Norska laxodlare kan tvingas slakta miljontals laxar i förtid, sedan odlingarna drabbats av massiva angrepp av laxlöss, rapporterar Aftonbladet.se. Värst är angreppen i Nordmøre och Trøndelag.

För många laxfiskare är några laxlöss i närheten av analfenan på den fångade laxen ett kvitto på att laxen är en färsk nykomling från havet. Parasiten som kallas laxlus trivs nämligen inte i sötvatten och släpper sitt grepp när laxen vistats några dagar uppe i älven.
Men de många laxodlingarna i de norska fjordarna har blivit ett paradis för laxlusen. Här finns det hur många laxar som helst som laxlusen kan sätta sig fast på och när angreppen blir för massiva mår laxen inte bra. I vanliga fall skrapas laxlössen bort innan laxen säljs, men om de är alltför många blir laxen sjuk och försvagas. Dessutom kräver myndigheterna masslakt om lusnivån överstiger en viss mängd.

Nu rapporteras det från flera håll att laxlössen blivit resistenta mot de medel som används för att bekämpa dem. Antalet anmälningar mot odlingar där mängden laxlöss överstiger tillåtna gränsvärden har ökar kraftigt. På bara några dagar har förelägganden om masslakt ökat från fem till tio odlingar.
Läs mera om det här på Aftonbladet.se.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta