Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Mer fisk ska hamna på tallriken, och odlingar i öppna kassar ska fasas ut, framgår det av en svensk satsning på sjömat. Foto: Jeremy Stewart
Miljonsatsning på sjömat – så ska Sverige bli världsbäst

Fler fiskar som fångas ska hamna på tallriken – och fiskodlingarna ska upp på land. Det är budskapet när en storsatsning på svensk sjömat träder i kraft.

Det finns anledning för sportfiskare och miljövänner att följa utvecklingen som tagit fart, i samband med uppstarten av det nya forskningscentrumet Blue Food, som koordineras av KTH. Det handlar om en enorm satsning, där de får 48 miljoner kronor från Formas de första fyra åren, med målet att Sverige ska bli världsledande inom hållbar sjömat.
– Vi ska kunna garantera att den sjömat vi producerar i Sverige är väldigt hållbar när det gäller produktionen och den industriella processen till färdig produkt. Det handlar om att se till att produktionen och processkedjan inte belastar klimatet eller bidrar till övergödningen, och kanske till och med hjälper haven att må lite bättre, säger Fredrik Gröndahl, universitetslektor i vatten- och miljöteknik på KTH, i ett pressmeddelande.

Inte odla fisk i öppna kassar
Fredrik Gröndahl är koordinator för den nya centrumbildningen Blue Food – Centre for the seafood of the future.

Han konstaterar att bara 40 procent av de 240 000 ton fisk som fiskas upp i Sverige årligen går till matkonsumtion, samtidigt som Sverige importerar tre fjärdedelar av den mat från sjö och hav som vi äter. Det är en obalans som ska åtgärdas. Liksom att det finns flera underutnyttjade arter, som braxen och annan vitfisk, som måste nyttjas bättre.
– Vi kommer att jobba mycket med att odla alger och musslor. Att odla fisk i kassar i havet som man gör i Norge, det kan vi inte göra i Sverige. Det blir för mycket utsläpp. Så de satsningar vi gör kommer att vara landbaserade, säger också Fredrik Gröndahl.

Här kan du läsa mer om satsningen!

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta