Miljonsatsning på sjömat – så ska Sverige bli världsbäst

Mer fisk ska hamna på tallriken, och odlingar i öppna kassar ska fasas ut, framgår det av en svensk satsning på sjömat. Foto: Jeremy Stewart

Fler fiskar som fångas ska hamna på tallriken – och fiskodlingarna ska upp på land. Det är budskapet när en storsatsning på svensk sjömat träder i kraft.

Det finns anledning för sportfiskare och miljövänner att följa utvecklingen som tagit fart, i samband med uppstarten av det nya forskningscentrumet Blue Food, som koordineras av KTH. Det handlar om en enorm satsning, där de får 48 miljoner kronor från Formas de första fyra åren, med målet att Sverige ska bli världsledande inom hållbar sjömat.
– Vi ska kunna garantera att den sjömat vi producerar i Sverige är väldigt hållbar när det gäller produktionen och den industriella processen till färdig produkt. Det handlar om att se till att produktionen och processkedjan inte belastar klimatet eller bidrar till övergödningen, och kanske till och med hjälper haven att må lite bättre, säger Fredrik Gröndahl, universitetslektor i vatten- och miljöteknik på KTH, i ett pressmeddelande.

Inte odla fisk i öppna kassar
Fredrik Gröndahl är koordinator för den nya centrumbildningen Blue Food – Centre for the seafood of the future.
Han konstaterar att bara 40 procent av de 240 000 ton fisk som fiskas upp i Sverige årligen går till matkonsumtion, samtidigt som Sverige importerar tre fjärdedelar av den mat från sjö och hav som vi äter. Det är en obalans som ska åtgärdas. Liksom att det finns flera underutnyttjade arter, som braxen och annan vitfisk, som måste nyttjas bättre.
– Vi kommer att jobba mycket med att odla alger och musslor. Att odla fisk i kassar i havet som man gör i Norge, det kan vi inte göra i Sverige. Det blir för mycket utsläpp. Så de satsningar vi gör kommer att vara landbaserade, säger också Fredrik Gröndahl.

Här kan du läsa mer om satsningen!

Publicerad: 30 November 2020
Av: Anders Lundin