Totalstopp för allt ålfiske är enda möjligheter att rädda den utrotningshotade ålen, säger 28 europeiska miljöorganisationer. De framför kravet i ett öppet brev till EU:s fiske- och miljökommissionär Karmenu Vella. " /> Miljöorganisationer vill stoppa ålfiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Totalstopp för allt ålfiske är enda möjligheten att rädda arten, menar 28 europeiska miljöorganisationer. (Bild: Naturskyddsföreningen)
Miljöorganisationer vill stoppa ålfiske

Totalstopp för allt ålfiske är enda möjligheter att rädda den utrotningshotade ålen, säger 28 europeiska miljöorganisationer. De framför kravet i ett öppet brev till EU:s fiske- och miljökommissionär Karmenu Vella.

”Det är obegripligt kortsiktigt och extremt oroande att fisket efter en så hotad art som ålen får fortgå. Den europeiska ålen är på väg att försvinna för alltid. EU-kommissionens egen utvärdering visar att den åtta år gamla förvaltningsplanen för ålen inte har fungerat”, skriver Naturskyddsföreningen i pressmeddelande.
Sedan 1950-talet har den antal ålyngel som kommer simmande från lekområdena i Sargassohavet minskat med 95 procent. Ändå tillåts fiske efter denna utrotningshotade art. Sverige har sedan flera år ålfiskeförbud, men beviljar dispens för kommersiellt fiske.

Utöver fisket utgör även vattenkraften ett stort hot mot ålen. Mängder av ål hindras av dammanläggningar eller mals sönder i turbinerna. Därför kräver de 28 miljöorganisationerna att EU:s medlemsländer ska leva upp till det egna vattendirektivet som kräver fria vandringsvägar för fisk.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta