Miljöpartiet ut på banan i vattenkraftsdebatten

Åsa Romsom konstaterar att vi inte lär bli utan el för att kraftbolagen tvingas till ett miljöansvar de hittills sluppit. (Foto: Fredrik Hjerling)

Åsa Romsom konstaterar att vi inte lär bli utan el för att kraftbolagen tvingas till ett miljöansvar de hittills sluppit. (Foto: Fredrik Hjerling)

Tidigare har fyra professorer samt riksdagsledamöter från både Folkpartiet och Socialdemokraterna i tre olika debattinlägg gett sitt stöd för nya regler för vattenkraften i SvD. Nu är det Miljöpartiet som stöder förslagen om ny prövning.
Under julhelgerna har debattinläggen om ny prövning av vattenkraften duggat tätt i Svenska Dagbladet. Först ut på planen var vetenskapen i form av fyra professorer inom akvatisk biologi som gav ett sakligt stöd för nya moderna miljökrav på vattenkraften. Därefter har Jan-Olov Larsson (S) och Nina Lundström, Anita Brodén, samt Lars Tysklind (FP) på mycket kraftfulla sätt svarat på en debattartikel av Christofer Fjellner (M). I den påstod Fjellner att tillväxt och jobb hotas och att all vattenkraft är viktig för Sveriges elsystem. Detta sågades snabbt av de uppräknade ledamöterna ovan som skrämseltaktik utan grund…
Nu har även Miljöpartiet lagt sig i. De fokuserar på att all annan miljöpåverkande industri i Sverige sedan länge varit tvungna att följa nya och moderna miljökrav, vilket sporrat de industrierna. De menar också att det inte är befogat att tro att svensk industri skulle sakna el i framtiden på grund av nya miljöregler för vattenkraften.
– Jag tror att alla som stått och fiskat vid en älv eller å förstår att det strömmande vattnet är ett utsträckt ekosystem där många arter måste kunna vandra upp- och nedströms, säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, till Miljöaktuellt.
Vidare säger Romson att Sverige nästintill är ensamma i EU om att inte kräva fiskvägar vid kraftverk och dammar, vilket beror på att i princip all vattenkraft saknar moderna miljötillstånd.
Avslutningsvis menar hon att det är sorgligt att se Svenskt näringsliv och Moderata EU-parlamentariker hålla de stora energibolagen om ryggen och lova dem fortsatt straffrihet från onödig utrotning på allt från ål och lax till flodpärlmussla.
Läs mer här.
Morgan Fihn

Engagera dig!
Tillsammans med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan och Naturskyddsföreningen, har Fiskejournalen under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet. I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.
Därför ber vi nu dig att – tillsammans med oss och miljöorganisationerna – hjälpa till att uppmuntra våra beslutsfattare till att lagstifta för fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn inom vattenkraften.
Skicka ett brev från vår sida Engagera Dig.

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...