I Projekt Ätranöring ryms massor av ideella arbetstimmar för att bevara och gynna öringen i Ätran. I Projekt Ätranöring ryms massor av ideella arbetstimmar för att bevara och gynna öringen i Ätran.[/caption] " /> Miljöpris till Projekt Ätranöring | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Miljöpris till Projekt Ätranöring
I Projekt Ätranöring ryms massor av ideella arbetstimmar för att bevara och gynna öringen i Ätran.

I Projekt Ätranöring ryms massor av ideella arbetstimmar för att bevara och gynna öringen i Ätran.

När Ätrans vattenråd hade årsstämma med Svenljunga kommun som värd, tilldelades Projekt Ätranöring ett miljöpris för sitt arbete med att bevara den unika och storvuxna öringstammen i ån.
Priset på 10 000 kronor innebär att man nu får möjlighet att förstärka arbetet med öring-utsättningar och fiskevårdsarbete.
– Mycket av arbetet är ideellt och priset ger en extra morot till fiskevårdsområdenas fortsatta arbete för Ätranöringen, säger en av eldsjälarna Tommy Williamson.
Läs fler notiser om fiskevård.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta