Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Miljöskadad bäck

Bevattningssystemen för äppleodlingar torrlägger havsöringens leklokal.

En av havsöringens reproduktionslokaler på Österlen utsätts för ett flertal miljöbrott. Älvräddarna har dokumenterat vad man anser är ett miljöbrott och överlämnat informationen till Länsstyrelsen.
Det var lokalbefolkningen uppmärksammade Älvräddarna på att något inte stod rätt till med Möllebäcken. Efter ett besök vid bäcken kunde man snabbt konstatera att någon begått miljöbrott.
– Jag har nu fotograferat och dokumenterat vad vi anser vara miljöbrott och skickat det till Länsstyrelsen, säger John Schütte, styrelseledamot i Älvräddarna:
Länsstyrelsen har konfirmerat att de tänker kontrollera de 13 punkter som Älvräddarna har dokumenterat.
På sommaren torrläggs bäcken ibland helt och hållet av fruktbönderna som tar vattnet till sina odlingar. Rapporter från boende längs bäcken tyder även på att rengöringsmedel hamnar i vattnet med jämna mellanrum.
– Vi har uppgifter på att en av fruktbönderna tvättar sina giftsprutor i bäcken, säger John Schütte.
Bäcken mynnar ut vid Kivik, i hjärtat av Österlen. Kusten hyser en av Sveriges grövsta havsöringstam och sportfiskare ifrån hela Sverige och norra Europa reser hit för att tampas med de blanka öringarna.
– Vi kommer att undersöka fler vattendrag och polisanmäla miljöbrott även i fortsättningen, avslutar John.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Enligt guiden Philip Augustsson har det skånska silvret varit segt hittills. Foto: Privat
Seg start på öringfisket i syd – men ge inte upp!

Det vore en överdrift om vi skrev att havsöringsfisket på sydkusten fått en flygande start. Tvärtom kommer det rapporter om att öringen varit ovanligt svårflirtad denna säsongsinledning.

En av dem som kan vittna om det sega fisket är skånske guiden Philip Augustsson, som tror att öringen inte börjat leta sig in mot land ännu.
– Fisket har varit riktigt svårt och trögt hittills. Dåliga vindar, låg temperatur och hög salthalt har ställt till det. Förmodligen är mycket fisk längre ut där de har varmare vatten tack vare strömmarna, berättar Philip Augustsson för Fiskejournalen.

Han tror att det finns en del fisk i mynningar, på grund av högre sötvattenhalt.

– Jag fiskar dock personligen inte i de tillåtna mynningarna, eftersom jag inte vill bidra till att störa öringen i en miljö där de söker skydd och är lättåtkomliga.

Frågan är då vilka knep han kan bjuda på, för dem som längtar efter ett hugg?
– Fluga som imiterar räka eller spigg är alltid säkra kort. Spinnbeten i olika storlekar fungerar året om, och små beten är oftast säkra kort om man vill fånga fisk.
Philip säger att man ändå inte ska vara rädd för att köra stora beten tidigt på säsongen, fast det är kallt i vattnet.
– Då erbjuder man ett skrovmål som havsöringen inte hittar allt för ofta denna årstiden, och tendensen är att man då fångar stor fisk, tipsar Philip Augustsson.

Du kanske även gillar detta