Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Miljöskandal i Pjältån

Östergötlands viktigaste reproduktionslokal för havsöring har drabbats av en miljöskandal.

Den 27 maj släppte företagen Sveprol ut 500 liter olja i Plältån. Vattendraget mynnar ut i Bråviken och är Östergötlands viktigaste vatten när det gäller reproduktion av havsöring. Länsstyrelsen menar att Norrköpings kommun brast i sitt tillsynsåtagande och resultatet kan vara upp emot 40 000 döda havsöringar.
Det Natura 2000-klassade vattendraget har genomgått omfattande restaureringsarbete och anses av länsstyrelsen vara den i särklass viktigaste reproduktionslokalen i Östergötland.
Ett fabriksutsläpp på 500 liter olja tros vara orsaken till att Pjältån numera är tom på öring. Sveprol, som gjort sig skyldiga till utsläppet, slår ifrån sig ansvaret och menar att oljan är ofarlig medan länsstyrelsen menar att det hela är brottsligt.
– Som jag ser det så är det ett miljöbrott, säger länsstyrelsens fiskeexpert Urban Hjälte till SVT.
Det dystra efterspelet har lett till att länsstyrelsen nu anklagar kommunen för att inte ha skött tillsynen i Pjältån. Man menar att skadorna hade kunnat begränsas om kommunen agerat snabbt. Kommunen tycker inte att man kunde agerat på något annat sätt.

– Utsläppet var redan gjort så det kunde vi inte göra något åt. Därför har vi väntat med att göra våra provtagningar, så att vi gör rätt provtagningar på rätt ställen, säger Madeleine Karlsson till SVT.
Konsekvenserna av den eftersatta tillsynen och långsamma agerandet har blivit omfattande fiskdöd i ån, enligt länsstyrelsen. Mellan 30 000-40 000 öringar kan ha dött.
– Det känns väldigt olustigt att det kan få gå till på det här sättet, säger Urban Hjälte.
Vilka mätningar Norrköpings kommun tänker göra är ännu oklart.
Här
kan du se inslaget i SVT Östnytt
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta