Miljöskandal i Pjältån

Östergötlands viktigaste reproduktionslokal för havsöring har drabbats av en miljöskandal.

Den 27 maj släppte företagen Sveprol ut 500 liter olja i Plältån. Vattendraget mynnar ut i Bråviken och är Östergötlands viktigaste vatten när det gäller reproduktion av havsöring. Länsstyrelsen menar att Norrköpings kommun brast i sitt tillsynsåtagande och resultatet kan vara upp emot 40 000 döda havsöringar.
Det Natura 2000-klassade vattendraget har genomgått omfattande restaureringsarbete och anses av länsstyrelsen vara den i särklass viktigaste reproduktionslokalen i Östergötland.
Ett fabriksutsläpp på 500 liter olja tros vara orsaken till att Pjältån numera är tom på öring. Sveprol, som gjort sig skyldiga till utsläppet, slår ifrån sig ansvaret och menar att oljan är ofarlig medan länsstyrelsen menar att det hela är brottsligt.
– Som jag ser det så är det ett miljöbrott, säger länsstyrelsens fiskeexpert Urban Hjälte till SVT.
Det dystra efterspelet har lett till att länsstyrelsen nu anklagar kommunen för att inte ha skött tillsynen i Pjältån. Man menar att skadorna hade kunnat begränsas om kommunen agerat snabbt. Kommunen tycker inte att man kunde agerat på något annat sätt.
– Utsläppet var redan gjort så det kunde vi inte göra något åt. Därför har vi väntat med att göra våra provtagningar, så att vi gör rätt provtagningar på rätt ställen, säger Madeleine Karlsson till SVT.
Konsekvenserna av den eftersatta tillsynen och långsamma agerandet har blivit omfattande fiskdöd i ån, enligt länsstyrelsen. Mellan 30 000-40 000 öringar kan ha dött.
– Det känns väldigt olustigt att det kan få gå till på det här sättet, säger Urban Hjälte.
Vilka mätningar Norrköpings kommun tänker göra är ännu oklart.
Här
kan du se inslaget i SVT Östnytt
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...