Älven Nausta och Fördefjorden hotas av gruvverksamhet och en monumental dumpning av gruvavfall. Norsk regering har sagt ja. " /> Miljöskandal seglar upp i Norge | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Förhoppningsvis har fler länder börjat lyssna på forskarnas råd om uttag av fisk. Foto: Erling Svensen, WWF
Miljöskandal seglar upp i Norge

Älven Nausta och Fördefjorden hotas av gruvverksamhet och en monumental dumpning av gruvavfall. Norsk regering har sagt ja.
Gruvföretaget Nordic Mining fick i fredags grönt ljus från regeringen för att öppna en ny gruva i ett berg vid Førdefjorden. Där ska man bryta mineralen rutil, som används som blekmedel i bland annat tandkräm. Gruvavfallet innehåller bland annat svavelsyra och akrylamid, men företaget ska få lov att slänga miljontals ton gruvavfall i fjorden.

Företaget ska få lov att slänga miljontals ton gruvavfall i fjorden.

Det lär ta död på allt liv i det fiskrika vattnet, hävdar Naturvernforbundet. Även statliga fiske- och miljömyndigheter har avrått från en sjödeponi, men regeringen väljer ändå att säga ja. Gruvverksamheten väntas ge totalt runt 500 jobb.
– Vi snackar här om väldigt stora värden, säger näringsminister Monica Mæland till nyhetsbyrån NTB.
Maren Esmark, naturvernforbundets generalsekreterare, spår att det här kommer bli en jättelik miljöskandal:
– 800 människor har meddelat att de kommer begå civil olydnad och kedja fast sig om man börjar med den här gruvverksamheten.
Vill du också protestera? Skriv på här

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta