Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Näverslöjden har letat sig in i flugfisket. Foto: Privat
Miljövänliga fiskeflugan: Nattslända av näver

Såklart måste vi uppmuntra till miljövänliga innovationer inom sportfisket. Flugbindaren Patrik Lindblad från Kovland presenterar nu en fiskefluga i näver.

Uppfinningsrikedomen bland svenska flugbindare verkar inte ha någon bortre gräns, och särskild uppmärksamhet brukar de riktigt naturtrogna flugorna få. Patrik Lindblads senaste kreation är måhända inte någon exakt kopia av en levande nattslända, men mer naturligt än så här kan det knappast bli.

Vad var tanken med denna, undrar vi förstås?
– Jag är väl en lite överkreativ kille som utmanar mig själv och gör lite galet. Men jag lovar att den ska testas, säger Patrik.

Att snickra och tälja med näver som material är på intet sätt nytt, men frågan är om så små detaljer som insektsvingar och känselspröt verkligen håller för praktiskt flugfiske?
–  Man får känna på näverbitarna att de är flexibla, alltså lite sega. Lite flexande lim kan vara klokt. Men för mig räcker det att den fångar EN fisk, hur många av alla bundna flugor gör det?

Så snart säsongen anländer så ska Patrik ut och testa skapelsen i något av sina favoritvatten. Vi undrar förstås också om flugan hunnit döpas till något namn ännu?
– Näver say näver!

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Em Chaipha med en av årets absolut största svenska gäddor. Foto: Privat
Trassel för polarna – då fick Em monstergäddan

Em Chaipha trodde inte att håven behövdes, eftersom det troligtvis var en liten fisk som slukat betet. Men oj så fel han hade. Både håven och kameran kom till användning eftersom det var en gädda på makalösa 17,8 kilo som satt i andra änden linan.

Drömfisken är landad!

Det är sannerligen storgäddornas vår i Sverige. Knappt har krutröken skingrats efter Esbjörn Möllerströms 18-kilosgädda innan nästa koloss rapporteras in.

Det var alltså Em Chaipha från Tidaholm som fick sitt livs fiskeminne när han var ute tillsammans med kamraterna Alexanders Lidholm och Joel Andersson.
– Vi åkte till ett ställe där vi har dragit många fina fiskar förut. Alexander och Joel fick trassel i rullen och satte sig ner för att försöka pilla upp knutarna. I samma ögonblick kastar jag ut och säger på skoj ”va gött om vi skulle få en plussare så att vi kan åka hem”.

Em tog några vevtag och gjorde ett långt stopp, och då small det till.
– Tanken slår mig inte att det är en megafisk, så jag säger till polarna att vågen inte behövs utan att jag kan handlanda den i stället. Men det fick jag ångra.

Det blev i stället en ordentlig kamp innan gäddan låg i håven, och vågen drogs alltså ned till imponerande 17,8 kilo. Måttbandet visade 124 centimeter, och fiskekamraterna insåg naturligtvis att de hade en av årets största svenska gäddor i båten.

 

Dragit 14-kilos tidigare
Em hade tidigare ett personligt rekord på 14 kilo, och frågan är vilka mål han har med sitt fiske efter en sådan här fångst?
– Det är väl att utvecklas som sportfiskare, och så har det alltid varit. Helt enkelt att köra vidare och hoppas på ännu fler stora damer, konstaterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en fantastisk fisk, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta