Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Näverslöjden har letat sig in i flugfisket. Foto: Privat
Miljövänliga fiskeflugan: Nattslända av näver

Såklart måste vi uppmuntra till miljövänliga innovationer inom sportfisket. Flugbindaren Patrik Lindblad från Kovland presenterar nu en fiskefluga i näver.

Uppfinningsrikedomen bland svenska flugbindare verkar inte ha någon bortre gräns, och särskild uppmärksamhet brukar de riktigt naturtrogna flugorna få. Patrik Lindblads senaste kreation är måhända inte någon exakt kopia av en levande nattslända, men mer naturligt än så här kan det knappast bli.

Vad var tanken med denna, undrar vi förstås?
– Jag är väl en lite överkreativ kille som utmanar mig själv och gör lite galet. Men jag lovar att den ska testas, säger Patrik.

Att snickra och tälja med näver som material är på intet sätt nytt, men frågan är om så små detaljer som insektsvingar och känselspröt verkligen håller för praktiskt flugfiske?
–  Man får känna på näverbitarna att de är flexibla, alltså lite sega. Lite flexande lim kan vara klokt. Men för mig räcker det att den fångar EN fisk, hur många av alla bundna flugor gör det?

Så snart säsongen anländer så ska Patrik ut och testa skapelsen i något av sina favoritvatten. Vi undrar förstås också om flugan hunnit döpas till något namn ännu?
– Näver say näver!

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta