Annons
Mindre sill men mer lax – kritik mot nya kvoter | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
2021 blir det mer lax i yrkesfiskarnas nät.
Mindre sill men mer lax – kritik mot nya kvoter

Fiskekvoterna för Östersjön 2021 har förhandlats fram, och som vanligt får de både ris och ros av de berörda aktörerna. Sportfiskarna dömer främst ut höjningen av laxkvoten med 9 procent.

Förhandlingarna om fiskekvoterna i EU:s ministerråd beskrivs som tuffa, där resultatet slutligen blev att de i vissa fall övertrasserar EU-kommissionens förslag från augusti. För västra torskbeståndet blir det exempelvis en ökning av yrkesfisket med 5 procent, vilket av Sportfiskarna beskrivs som en stor besvikelse.

Visserligen följer man Internationella havsforskningsrådets (ICES) rekommendationer när det gäller att minska fisket av sill/strömming i centrala Östersjön (minus 36 procent), men det överskuggas av besluten på andra poster.
EU-ministrarna beslutade nämligen om en höjning av laxkvoten i Östersjöns huvudbassäng med 9 procent, vilket får Sportfiskarna att mullra kraftigt.

– Det här är en omotiverad höjning som kan få svåra konsekvenser för svaga laxbestånd. Vi har ett flertal faktorer som påverkar laxbeståndet negativt som man nu inte har tagit hänsyn till. Vi på Sportfiskarna har tydligt informerat både Havs- och vattenmyndigheten och Näringsdepartementet om riskerna med en höjning av laxkvoten. Vi anser inte att landsbygdsminister Jennie Nilsson kan vara nöjd med detta beslut, betonar Glenn Douglas, Sportfiskarnas laxexpert.

Här på deras hemsida kan du läsa analyser kring alla kvoter.

 

 

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Frågan är vilken diet denna gädda går på? Foto: Sola Predators
Fet, fetare, fetast – vad har denna gädda slukat?

Första advent närmar sig, och redan nu anländer en tidig julgris. Det handlar om en häpnadsväckande fet Värmlandsgädda, som vi förstås undrar vilken diet den kan tänkas gå på?

Gäddan i sin helhet.

Gäddan i sig kommer inte att skriva in sig i historieböckerna, eftersom den ”bara” vägde 7 kilo. Men med tanke på att den bara var 95 centimeter så är det underförstått att den var ovanligt tungt lastad. Som synes på bilden så har den frossat ordentligt på något, frågan är bara vad?
– Ja, den var riktigt fet. Vi har pratat en del om detta, och det går sjukt stor mört i det området vi fiskar på, en vanlig storlek är 20–25 centimeter. Vi tror att den stått och tryckt i sig en massa mört.

Det säger Daniel Löf i fisketeamet Sola Predators, som var med när kompisen Andreas Henriksson fick upp gäddan. De övriga i laget är Jesper Nilsson och Andreas Larsson.
Vi tackar för bilden på ”julgrisen” och hänvisar till Sola Predators Instagram för er som närmare vill följa deras fiskafängen.

Du kanske även gillar detta