Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
2021 blir det mer lax i yrkesfiskarnas nät.
Mindre sill men mer lax – kritik mot nya kvoter

Fiskekvoterna för Östersjön 2021 har förhandlats fram, och som vanligt får de både ris och ros av de berörda aktörerna. Sportfiskarna dömer främst ut höjningen av laxkvoten med 9 procent.

Förhandlingarna om fiskekvoterna i EU:s ministerråd beskrivs som tuffa, där resultatet slutligen blev att de i vissa fall övertrasserar EU-kommissionens förslag från augusti. För västra torskbeståndet blir det exempelvis en ökning av yrkesfisket med 5 procent, vilket av Sportfiskarna beskrivs som en stor besvikelse.

Visserligen följer man Internationella havsforskningsrådets (ICES) rekommendationer när det gäller att minska fisket av sill/strömming i centrala Östersjön (minus 36 procent), men det överskuggas av besluten på andra poster.
EU-ministrarna beslutade nämligen om en höjning av laxkvoten i Östersjöns huvudbassäng med 9 procent, vilket får Sportfiskarna att mullra kraftigt.

– Det här är en omotiverad höjning som kan få svåra konsekvenser för svaga laxbestånd. Vi har ett flertal faktorer som påverkar laxbeståndet negativt som man nu inte har tagit hänsyn till. Vi på Sportfiskarna har tydligt informerat både Havs- och vattenmyndigheten och Näringsdepartementet om riskerna med en höjning av laxkvoten. Vi anser inte att landsbygdsminister Jennie Nilsson kan vara nöjd med detta beslut, betonar Glenn Douglas, Sportfiskarnas laxexpert.

Här på deras hemsida kan du läsa analyser kring alla kvoter.

 

 

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta