Ministern om fiskfusket: ”Självklart väldigt besvärande”

Jennie Nilsson (S) är landsbygdsminister med ansvar för fiskerifrågor. Foto: Mattias Vepsä

Det är självklart väldigt besvärande. Det säger socialdemokratiska landsbygdsministern Jennie Nilsson till Fiskejournalen efter avslöjandet att svenska trålare redovisar felaktiga fångstsiffror.

Jennie Nilsson, som är ansvarig minister för fiskerifrågor, har följt händelseutvecklingen sedan Sveriges Radio Kaliber avslöjade det omfattande fiskfusket under måndagen. Frågan är såklart vad hon tänker själv kring uppgifterna?

– Det är självklart väldigt besvärande, och problematiskt, om det är så att de fiskar som kommer in inte redovisas på rätt sätt. Detta är underlaget som ligger till grund för ICES (internationella havsforskningsrådet) rekommendationer, och det som jag som politiker förhåller mig till när vi ska besluta om kvoterna. Det är viktigt att ha ett förtroende för underlaget, säger Jennie Nilsson till Fiskejournalen.

Tror du att detta kan leda till en förtroendekris för svenska trålfisket?

– Framför allt är det viktigt hur man agerar utifrån det som kommer fram nu, och att frågetecken rätas ut. Man måste agera på ett sätt som återskapar förtroendet.

Efter avslöjandet gick Sportfiskarna ut med kravet att regeringen snarast måste begära in en redogörelse från Havs- och vattenmyndigheten, om hur ett till synes systematiskt fusk kunnat pågå utan att myndigheten agerat.

Kommer du att agera gentemot myndigheten?

– Jag kommer inte att agera så till vida att jag gör några stora efterforskningar kring det historiska, utan utifrån ett läge där vi behöver agera framåt. Myndigheten har nu meddelat att man kommer att ha ökade kontroller i Sverige och ett utökat samarbete med Danmark kring detta, och det tycker jag är rimliga åtgärder i nuläget.

Utifrån den nationella livsmedelsstrategin – vad tänker du att så stor del av sillen mals ned och blir laxfoder och hundfoder, istället för att hamna på tallrikar i svenska hushåll?

– Fisk är en bra råvara, och vi behöver både sådant som går till foder och blir till livsmedel. Jag har inga större synpunkter på detta, utan det viktiga är att vi tar tillvara på det som kommer upp, att det exempelvis blir fiskfoder och i förlängningen livsmedel, säger Jennie Nilsson.

Havs- och vattenmyndigheten gick under måndagen ut med ett pressmeddelande där det konstateras att en betydande del av fisket efter sill och skarpsill i Östersjön redovisar stora skillnader mellan rapportering och kontrollresultat vid landningar av fisket. HaV meddelar också att man i augusti 2019 framförde önskemål till Danmark om att utöka kontrollerna av svenska landningar för resterande del av 2019 och även under 2020.

Övrigt som myndigheten framför är:

1) Kontrollen av fisket efter sill/strömming och skarpsill kommer att öka de närmaste åren. HaV ser också över möjligheterna, förutom ökat kontrollsamarbete med Danmark, att vidta ytterligare åtgärder. Dessa åtgärder skulle kunna vara att underlätta kontroller i svenska hamnar genom att begränsa lossningstiden.

2) Det skulle också vara möjligt att stänga fisket när kontrollresultaten tyder på att kvoten av den ena av arterna är uppfiskad och på så sätt minska effekterna av felrapportering.

3) Den nya tekniska förordningen som trädde i kraft 14 augusti i år ger medlemsstaterna en möjlighet att återkalla särskilda tillstånd om reglerna för fångstsammansättning inte följs.

Läs fler artiklar i ämnet:

Avslöjande reportage: Svenska trålare uppger fel fångstsiffror

Publicerad: 17 September 2019
Av: Anders Lundin