Ministrar utan makt misslyckas att rädda Östersjön

wwf är oroade för östersjön

WWF är allvarligt oroade över hur hela processen ska fortsätta. Sverige har varit ledande i arbetet med Östersjön. (Foto: Lasse Burell)

Resultatet efter förra veckans miljöministermöte i Köpenhamn blev många tomma ord och fortsatt avsaknad av konkreta åtaganden eller bindande mål för hur handlingsplanen för Östersjön, den så kallade Baltic Sea Action Plan, ska genomföras.  Det skriver WWF i ett pressmeddelande.
Östersjöns miljöministrar hade en historisk möjlighet att sätta nya bindande mål för att nå ett hav i god ekologisk status och få bukt med de stora miljöproblemen. Detta misslyckades man med. Det blir därmed mycket tydligt att frågan om Östersjöns återställande inte kommer att kunna lösas endast av Östersjöländernas miljöministrar.
– Om regeringen inte ändrar sin syn på hur Östersjön ska räddas blir handlingsplanen inte annat än fina ord – vilket i slutänden äventyrar hela Östersjösamarbetet. Sverige måste våga sätta bindande mål om man verkligen menar allvar med att återställa Östersjön. Dessutom måste frågan breddas från att bara handla om miljö till att också inkludera sociala och ekonomiska konsekvenser av ett förorenat hav, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
En nyligen publicerad rapport för WWF av Boston Consulting Group – Turning Adversity into Opportunity – visar att det finns mycket att vinna. Ett friskare Östersjön skulle till år 2030 kunna ge 550 000 jobb och 32 miljarder Euro i årligt mervärde till regionen. Östersjöns återställande är därmed en fråga som berör hela samhället och sträcker sig över flera sektorer.
– För att lyckas krävs ett samlat agerande från alla berörda ministrar och departement. Före miljöministermötet skickade WWF därför ut en förfrågan till elva ministrar om hur de, inom sitt område, tänker agera för Östersjöns framtid. Få departement har svarat, till exempel finansdepartementet som meddelade att den här frågan behandlas av miljödepartementet – vilket visar på problematiken, säger Jan Wärnbäck, Östersjöansvarig på WWF och på plats i Köpenhamn.
WWF är allvarligt oroade över hur hela processen ska fortsätta. Sverige har varit ledande i arbetet med Östersjön, men resultatet av förra veckans ministermöte kan inte tolkas på annat sätt än att den svenska regeringen har prioriterat ned frågan om återställandet av Östersjön.
Den svenska handläggningen inför miljöministermötet har inte heller gjorts enligt normalt förfarande med diskussion och förankring i riksdagen.
Ladda ned rapporten Baltic Sea Action Plan – is it on track?
http://www.wwf.se/balticseaactionplan

Ladda ned Boston Consulting Groups rapport:
Turning Adversity into Opportunity – a Business Plan for the Baltic Sea :
http://www.wwf.se/ostersjorapporten2013

Länk till HELCOM ministermötets hemsida:
http://www.regeringen.se/sb/d/10846/a/213966

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...