Ministrarna svek lax och torsk – igen

EU-ministrarna svek torsk och lax - igen

Vetenskaplig data menar att kvoten för Östersjöns västra torskbestånd borde sänkas med hela 44 procent för att det ska finnas en rimlig chans att nå MSY till 2015, men rådet nöjde sig med en blygsam sänkning på 15 procent.

För att nå ett hållbart fisketryck i Östersjön krävs rejäla minskningar av lax- och torskkvoter, enligt vetenskaplig data. Men EU:s jordbruks- och fiskerådsmöte valde att inte följa forskarnas rekommendationer när man i går bestämde kvoterna för 2014. Istället lyssnade man på fiskeindustrin. Detta skriver Oceana i ett pressmeddelande.
I går presenterades resultatet av diskussionerna i EU:s jordbruks- och fiskeråd kring fiskekvoterna i Östersjön för 2014. I flera år har forskarna förklarat vad som krävs för att fisket ska nå det som kallas maximalt hållbart uttag (MSY) till 2015, ett mål som EU:s beslutsfattare redan kommit överens om att man ska nå. Men tyvärr har ministrarna i rådet valt att bara följa råden när det gäller vissa arter, vilket visar på deras ovilja att faktiskt driva igenom det man redan beslutat om. Oceana, en internationell organisation som ägnar sig åt att skydda värdens hav, är inte direkt imponerade av ministrarnas beslut.
– Vi vill se stark politisk vilja för att nå den internationella överenskommelsen om MSY till 2015. När det gäller torsk så måste rådet ta ansvar genom att gå bortom de existerande förvaltningsplanerna, som är utdaterade och borde gjorts om för flera år sedan. Rådet har den politiska makten att göra det, säger Hanna Paulomäki, chef för Oceanas Östersjökontor.
Vetenskaplig data menar att kvoten för Östersjöns västra torskbestånd borde sänkas med hela 44 procent för att det ska finnas en rimlig chans att nå MSY till 2015, men rådet nöjde sig med en blygsam sänkning på 15 procent. I Östersjölaxens fall bestämdes en kvotminskning på två procent, trots att inte ens en halvering av kvoten hade varit tillräcklig för att säkerställa att arten ska nå hållbara nivåer till 2015.
– Det är beklagligt att EU:s jordbruksministrar fortsätter att tillåta ett högt fisketryck på Östersjölaxen trots att all vetenskap visar att dess status är bedrövligt, säger Magnus Eckeskog, fiskeripolitisk rådgivare på Oceana.

Vad är MSY?
MSY är ett begrepp som används inom fiskeriförvaltningen. Det är en slags räknemodell för hur mycket fisk man kan lyfta upp ur havet. I korthet innebär MSY att man fiskar på räntan, alltså överskottet av fisk, snarare än kapitalet.

Läs tidigare notiser om fiskekvoter.

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...