Minskad miljöpåverkan av fiske

Snart kan man mäta fiskets miljöpåverkan och därmed minska den, säger KRAV i ett pressmeddelande.

Snart kan man mäta fiskets miljöpåverkan och därmed minska den, säger KRAV i ett pressmeddelande.

Under tre år (2012-2014) arbetar forskare från fyra länder, däribland Sverige, med att kartlägga uthålligheten av produktion av vildfångad fisk. Allt från bränsleförbrukning och ekonomiska överväganden till inverkan på lokala samhällen ska beräknas, liksom välfärd för både fisk och anställda.
Projektet WhiteFish fokuserar på fiske av torsk och kolja i nordöstra Atlanten. Mer än 15 forskare deltar i projektet tillsammans med branschorganisationer från hela Europa. Från svensk sida deltar SIK, KRAV och Feldts fisk. SIK ansvarar för LCA-beräkningarna (livscykelanalys) i projektet.
– Vi ska utveckla ett verktyg som gör det möjligt för enskilda företag och fiskebåtsägare att utföra en förenklad livscykelanalys av sina produkter. Det ska vara gratis och tillgängligt för alla i branschen som vill dokumentera sin miljöpåverkan och hållbarhet, säger Friederike Ziegler, forskare på SIK i Göteborg.
Kathryn Donnelly från livsmedelsinstitutet Nofima i Norge berättar att projektets inledande fas fokuserade på information som redan är tillgänglig, t.ex. bränsleförbrukning.
– Bränsleförbrukningen är en av de viktigaste parametrarna sett både ur ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Beräkningarna baseras på fallstudier. De data som används kan variera från år till år eller mellan fiskeresor, beroende på hur tillgänglig fisken är.
– I nästa fas av projektet ska vi systematisera datainsamling och bearbetning i syfte att få en så bred bild som möjligt av företagets hållbarhet inom olika områden. Vi ska använda livscykelanalys, som innebär ett kedjetänk för den studerade produkten och innefattar datainsamling för alla aktiviteter i produktcykeln från vaggan till graven; från produktion av fiskebåt till filetering och vidareförsäljning till grossist, säger Kathryn Donnelly.

Fakta om projektet

WhiteFish-projektet finansieras av Europeiska kommissionen inom ramen för sjunde ramprogrammet (FP7). Löptiden för projektet är tre år och den totala budgeten är strax under 3 miljoner euro.
Bakom WhiteFish-projektet står fem branschorganisationer i Island, Norge, Sverige och Storbritannien. Tillsammans representerar de fler än 1 200 små och medelstora företag i fiskindustrin. Det vetenskapliga arbetet i projektet utförs av Nofima (Norge) som koordinerar projektet, Matis (Island), SIK (Sverige) och Wageningen University (Nederländerna).
Läs mer här: www.whitefishproject.org/

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...