Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Minskat torskfiske i Kattegatt

Torsken är alltjämt en symbol för utfiskningen av våra hav. I Kattegatt är beståndet mycket svagt. (Foto: Anders Nicander)

Genom att förbjuda det riktade fisket efter torsk i Kattegatt ska det mycket svaga beståndet ges en chans att återhämta sig. Samtidigt kommer det bli tillåtet att föra i land torsk som tagits som bifångst istället för att som nu dumpa den död i havet.
Torsken i Kattegatt lever på utrotningens rand. Detta lilla hav tillhör de hårdast trålade i världen och i stort sett alla viktiga fiskbestånd är, om inte utrotade, så mycket svaga. Att riktat fiske efter torsk fått fortgå fram tills nu är inget annat än en skandal. Tittar vi på siffrorna som Havs- och Vattenmyndigheten presenterar är bifångsten av torsk vid annat fiske stor. Så stor att den kan innebära slutet för Kattegattorsken.
I helgen beslutade EU:s fiskeministrar om fiskekvoterna för 2012. Du läser mer om det HÄR
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta