Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Minskat torskfiske i Kattegatt

Torsken är alltjämt en symbol för utfiskningen av våra hav. I Kattegatt är beståndet mycket svagt. (Foto: Anders Nicander)

Genom att förbjuda det riktade fisket efter torsk i Kattegatt ska det mycket svaga beståndet ges en chans att återhämta sig. Samtidigt kommer det bli tillåtet att föra i land torsk som tagits som bifångst istället för att som nu dumpa den död i havet.
Torsken i Kattegatt lever på utrotningens rand. Detta lilla hav tillhör de hårdast trålade i världen och i stort sett alla viktiga fiskbestånd är, om inte utrotade, så mycket svaga. Att riktat fiske efter torsk fått fortgå fram tills nu är inget annat än en skandal. Tittar vi på siffrorna som Havs- och Vattenmyndigheten presenterar är bifångsten av torsk vid annat fiske stor. Så stor att den kan innebära slutet för Kattegattorsken.
I helgen beslutade EU:s fiskeministrar om fiskekvoterna för 2012. Du läser mer om det HÄR
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta