Abborrar har nu hamnat i fokus inom den svenska gruvnäringen. Dessvärre handlar det inte om goda nyheter. Det har nämligen påträffats missbildade fiskar i Rakkurisjöarna sydväst om Kiruna. " /> Missbildade abborrar vid gruva väcker oro och frågor | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Abborrar växer sämre i bruna och varma vatten, visar studier från SLU. Bild: Freewater Pictures
Missbildade abborrar vid gruva väcker oro och frågor

Abborrar har nu hamnat i fokus inom den svenska gruvnäringen. Dessvärre handlar det inte om goda nyheter. Det har nämligen påträffats missbildade fiskar i Rakkurisjöarna sydväst om Kiruna.

Det är gruvbolaget LKAB som har upptäckt missbildade abborrar i ett vattensystem som tar emot vatten från verksamheten, rapporterar Norrbottens Media.

– Vi har aldrig sett något liknande tidigare. Vi har upprättat en handlingsplan och går nu vidare med undersökningar som ska visa om det är vi som är orsaken eller om det finns naturliga förklaringar, säger informationschef Anders Lindberg till Norrbottens Media.

Även myndigheternas företrädare ställer sig frågande till missbildningarna i Rakkurisjöarna, som rinner ut i Kalix älv. Det var mellan 1-2 procent av de undersökta abborrarna som hade missbildade underkäkar, gällock och ryggrader.

– Det är första gången jag stöter på det. Man kan fråga sig vad som är orsaken, om systemet fått ökad belastning, om orsaken är många ämnen i kombination eller om det finns någon annan förklaring, säger länsstyrelsens biolog Sara Elfvendahl till Norrbottens Media.

Läs om gruvplanerna vid Storsjön i Jämtland:

Stor oro kring Storsjön – gruva planeras nära vattnet

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta