Annons
Misstanke: Kräftan kan slå ut Vätterns harrbestånd | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Harren i Vättern har många utmaningar. Foto: Anders Lundin
Misstanke: Kräftan kan slå ut Vätterns harrbestånd

Harren för en tynande tillvaro i Vättern – till den grad att den riskerar att försvinna. Det konstaterar både länsstyrelsen och sportfiskare som slår larm om situationen.

Att räkna harr under leken är en traditionell sysselsättning kring Vättern. De senaste inventeringarna visar alltså att arten har minskat rejält. Sveriges Radio har intervjuat sportfiskare som anger signalkräftan som den stora boven, vilket bekräftas av länsfiskekonsulenten Karl-Magnus Johansson Fiskerikonsulent.

– Det finns ett antal olika tänkbara orsaker, signalkräftan i Vättern och dess tillflöden är en sådan, konstaterar han i en intervju med Sveriges Radio.

Han anger även skarvens utbredning, klimatförändringar och förändrad artsammansättning i Vättern som påverkande faktorer.

Utsättning av signalkräfta är förbjuden enligt den nya EU-förordningen om invasiva främmande arter, men länsstyrelsen har exempelvis påträffat signalkräfta i Sågån utanför Mulseryd ovanför vandringhinder, vilket tyder på olaglig utsättning.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta