" /> Misstänkt giftampull var ofarlig | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Hans Hällman
Glasampuller har hittats både i Sverige och Norge. Analys av det svenska fyndet visar att innehållet inte var giftigt. Här ses ampullen från Norge. Foto: Privat
Misstänkt giftampull var ofarlig

Igår hittades en glasampull med okänt innehåll på Sydkoster. Länsstyrelsen befarade att den kunde innehålla gift och gick ut med en varning till allmänheten ifall fler blev funna längs kusten. Nu visar analys att innehållet var ofarligt.

Myndigheten var inledningsvis orolig för att ampullen härstammade från andra världskriget och kunde innehålla det extremt giftiga ämnet cyanid. Analys från FOI visade att innehållet var ofarligt, men att ampullen faktiskt kom från andra världskriget.  Då användes den för att påvisa farliga ämnen i luften.

Om fler ampuller hittas ska de sopsorteras som farligt avfall eftersom de innehåller små mängder kvicksilver, skriver Länsstyrelsen på sin hemsida.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta