Misstänkt tjuvfiske i flera fjällsjöar

Organiserad kriminalitet? Det återstår att se. Men Länsstyrelsens beslag tyder på ett omfattande tjuvfiske. Foto: Dan Blomkvist

Larm har inkommit om hänsynslöst fiske i sjöarna kring Ritsem i Norrbotten. Det misstänkta tjuvfisket bedrivs från isen och Länsstyrelsen har funnit både nät och pimpelspön.

De aktuella sjöarna ligger norr om Ritsem och några av dem är rödmärkta undantagsvatten där endast samebyarna har fiskerätt. På flera håll rapporteras det om makabra slaktplatser som tyder på organiserat tjuvfiske.  Även förbjuden skoteråkning tycks ha förekommit. Huruvida det finns ett samband mellan skoteråkningen och det misstänkta tjuvfisket är oklart. Vad man däremot vet är att en del av fisket bedrivits med nät eftersom sådana har hittats.

”Att fiska med nät från isen är inte lätt. Dels behövs rätt utrustning men också kunskap”

– Att fiska med nät från isen är inte lätt. Dels behövs rätt utrustning men också kunskap, konstaterar Dan Blomkvist på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Att söka av de enorma vidderna kräver mycket tid och stora resurser. Länsstyrelsen har hittills kontrollerat omkring 120 personer på 70 olika sjöar. Här tillsyn av en ark. Foto: Dan Blomkvist

Under valborgshelgen genomförde Länsstyrelsen i Norrbottens län och polisen en samordnad tillsynskampanj i Ritsem-området. Tillsynen gjordes med helikopter och skoterpatruller och vid en sjö kunde sex fiskenät och ett 20-tal pimpelspön beslagtas. Fisket i den aktuella sjön var riktat mot röding.

Nu går Länsstyrelsen i Norrbottens län ut med en pressrelease där man informerar om situationen och de åtgärder som gjorts och kommer att göras.

Läs mer på Länsstyrelsens webb här.

Läs artikel om det förmodade tjuvfisket här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...