" /> Misstänkta tjuvfiskare fotades under gäddfiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Fem utländska medborgare misstänks för olovligt gäddfiske i Kalmarsund. Foto: Olof Engstedt
Misstänkta tjuvfiskare fotades under gäddfiske

När Sportfiskarnas gäddexpert Olof Engstedt hörde talas om att några fiskade gädda i ett fredat område i Kalmarsund tog han kameran med sig och sjösatte båten. Till slut fann han de misstänkta tjuvfiskarna och lyckades fota dem ”in action”. Polis tillkallades och fem utländska medborgare är nu misstänkta för olovligt fiske.

Olof Engstedt är sedan länge djupt engagerad i Sportfiskarnas restaurering av gäddvikar och har nyligen släppt en vetenskaplig bok om bland annat gäddans utsatta situation i Östersjön.  Men han arbetar även som ideell tillsynsman och det var i den rollen han i torsdags blev uppringd om ett mittsänkt tjuvfiske i Kalmarsund.
– Tipset handlade om utländska medborgare som hade gett sig av från rampen med båten full av gäddutrustning. Innan de sjösatte båten blev de påminda om att gäddan är fredad i april och maj men de brydde sig inte. Då gav jag mig av direkt och jag visste att jag måste få ett foto av dem på bar gärning för att bevisläget skulle räcka, berättar Olof.

”jag visste att jag måste få ett foto av dem på bar gärning för att bevisläget skulle räcka”

Efter två timmars idogt letade fann han den misstänkta båten och kravlade då upp på en ö för att inte synas.

– Avståndet var nog en kilometer så det var inte helt lätt att få bilder på hur de fiskade med gäddbeten. Men jag lyckades till slut.

Klockan var då runt 15 och Olof ringde polisen när han såg att de misstänkta tjuvfiskarna anande oråd och återvände mot rampen.

”De nekade och påstod att de bara fiskat havsöring. Men då berättade jag att jag fotat dem när de fiskat med stora gäddbeten”

– Jag visste att de inte kunde fly eftersom jag blockerat vägen med min bil. Innan polisen kom gick jag fram till dem på parkeringen och de var inte så glada. De nekade och påstod att de bara fiskat havsöring. Men då berättade jag att jag fotat dem när de fiskat med stora gäddbeten.

Kort därefter kom polisen med två bilar. De tog uppgifter och beslagtog männens spön och fiskedrag.

”De här personerna visste vad de sysslade med och det kändes riktigt bra att de kunde stoppas”

– De här personerna visste vad de sysslade med och det kändes riktigt bra att de kunde stoppas, hälsar Olof.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta