" /> Misstänkta tjuvfiskare fotades under gäddfiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Fem utländska medborgare misstänks för olovligt gäddfiske i Kalmarsund. Foto: Olof Engstedt
Misstänkta tjuvfiskare fotades under gäddfiske

När Sportfiskarnas gäddexpert Olof Engstedt hörde talas om att några fiskade gädda i ett fredat område i Kalmarsund tog han kameran med sig och sjösatte båten. Till slut fann han de misstänkta tjuvfiskarna och lyckades fota dem ”in action”. Polis tillkallades och fem utländska medborgare är nu misstänkta för olovligt fiske.

Olof Engstedt är sedan länge djupt engagerad i Sportfiskarnas restaurering av gäddvikar och har nyligen släppt en vetenskaplig bok om bland annat gäddans utsatta situation i Östersjön.  Men han arbetar även som ideell tillsynsman och det var i den rollen han i torsdags blev uppringd om ett mittsänkt tjuvfiske i Kalmarsund.
– Tipset handlade om utländska medborgare som hade gett sig av från rampen med båten full av gäddutrustning. Innan de sjösatte båten blev de påminda om att gäddan är fredad i april och maj men de brydde sig inte. Då gav jag mig av direkt och jag visste att jag måste få ett foto av dem på bar gärning för att bevisläget skulle räcka, berättar Olof.

”jag visste att jag måste få ett foto av dem på bar gärning för att bevisläget skulle räcka”

Efter två timmars idogt letade fann han den misstänkta båten och kravlade då upp på en ö för att inte synas.

– Avståndet var nog en kilometer så det var inte helt lätt att få bilder på hur de fiskade med gäddbeten. Men jag lyckades till slut.

Klockan var då runt 15 och Olof ringde polisen när han såg att de misstänkta tjuvfiskarna anande oråd och återvände mot rampen.

”De nekade och påstod att de bara fiskat havsöring. Men då berättade jag att jag fotat dem när de fiskat med stora gäddbeten”

– Jag visste att de inte kunde fly eftersom jag blockerat vägen med min bil. Innan polisen kom gick jag fram till dem på parkeringen och de var inte så glada. De nekade och påstod att de bara fiskat havsöring. Men då berättade jag att jag fotat dem när de fiskat med stora gäddbeten.

Kort därefter kom polisen med två bilar. De tog uppgifter och beslagtog männens spön och fiskedrag.

”De här personerna visste vad de sysslade med och det kändes riktigt bra att de kunde stoppas”

– De här personerna visste vad de sysslade med och det kändes riktigt bra att de kunde stoppas, hälsar Olof.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
8 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Hugg in på Vänern! Foto: Photoholgic
Nya kartan som visar vägen till napp på Vänern

Intresset för sportfiske ökar konstant, och inte minst nybörjare behöver lite hjälp att hitta vägen till huggen. Nu lanseras det en karta som visar vägen till napp på Vänern.

Det är projektet Hållbar fisketurism i Vänern som i samverkan med lokala fiskeföreningar och sportfiskare tagit fram en digital karta, som ska underlätta tillvaron för sportfiskare.
Med kartan vill de förbättra informationen och lyfta det strand- och stadsnära fisket runt Vänern.

– Det är i dag många, både lokalbor och besökare, som inte vet var man kan fiska och vilka regler som gäller, och med kartan hoppas jag att vi kan hjälpa fler att komma ut på fiske, säger Simon Jonsson, projektledare på Fiskeområde Vänern i ett pressmeddelande.

För varje plats på kartan framgår om det behövs fiskekort och var man i sådana fall köper det samt vilka arter den lyckosamme kan förvänta sig att dra upp.
Kartan omfattar än så länge fiskeplatser i följande kommuner: Karlstad, Hammarö, Kristinehamn, Mariestad och Vänersborg. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta