Misstänkta tjuvfiskare fotades under gäddfiske

Fem utländska medborgare misstänks för olovligt gäddfiske i Kalmarsund. Foto: Olof Engstedt

När Sportfiskarnas gäddexpert Olof Engstedt hörde talas om att några fiskade gädda i ett fredat område i Kalmarsund tog han kameran med sig och sjösatte båten. Till slut fann han de misstänkta tjuvfiskarna och lyckades fota dem ”in action”. Polis tillkallades och fem utländska medborgare är nu misstänkta för olovligt fiske.

Olof Engstedt är sedan länge djupt engagerad i Sportfiskarnas restaurering av gäddvikar och har nyligen släppt en vetenskaplig bok om bland annat gäddans utsatta situation i Östersjön.  Men han arbetar även som ideell tillsynsman och det var i den rollen han i torsdags blev uppringd om ett mittsänkt tjuvfiske i Kalmarsund.
– Tipset handlade om utländska medborgare som hade gett sig av från rampen med båten full av gäddutrustning. Innan de sjösatte båten blev de påminda om att gäddan är fredad i april och maj men de brydde sig inte. Då gav jag mig av direkt och jag visste att jag måste få ett foto av dem på bar gärning för att bevisläget skulle räcka, berättar Olof.

”jag visste att jag måste få ett foto av dem på bar gärning för att bevisläget skulle räcka”

Efter två timmars idogt letade fann han den misstänkta båten och kravlade då upp på en ö för att inte synas.
– Avståndet var nog en kilometer så det var inte helt lätt att få bilder på hur de fiskade med gäddbeten. Men jag lyckades till slut.

Klockan var då runt 15 och Olof ringde polisen när han såg att de misstänkta tjuvfiskarna anande oråd och återvände mot rampen.

”De nekade och påstod att de bara fiskat havsöring. Men då berättade jag att jag fotat dem när de fiskat med stora gäddbeten”

– Jag visste att de inte kunde fly eftersom jag blockerat vägen med min bil. Innan polisen kom gick jag fram till dem på parkeringen och de var inte så glada. De nekade och påstod att de bara fiskat havsöring. Men då berättade jag att jag fotat dem när de fiskat med stora gäddbeten.

Kort därefter kom polisen med två bilar. De tog uppgifter och beslagtog männens spön och fiskedrag.

”De här personerna visste vad de sysslade med och det kändes riktigt bra att de kunde stoppas”

– De här personerna visste vad de sysslade med och det kändes riktigt bra att de kunde stoppas, hälsar Olof.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Del 3: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske.

Megagädda filmad under ytan

Undervattensfilmaren Mark Barrow dök nyligen ner i Wykeham lakes utanför engelska North Yorkshire. Målet var att filma någon av sjöns enorma gäddor och plötsligt dyker det upp en väldig fisk på omkring 14 kilo som gladeligen poserar. Hela fem minuter stannade hon framför linsen och resultatet blev en fantastisk film!

Lekstinna fiskar kan döva delfiner

Varje år samlas miljontals fiskar av arten Gulf corvina i Coloradoflodens mynning för att leka. Hanarna avger då ett parningsljud som är så högt att det bland annat kan få delfiner att mista hörseln, visar ny forskning.

Unik film på fiskar i djupet

Två personer i en miniubåt fick nyligen syn på något märkligt utanför Azorernas kust och satte på kameran. Resultatet blev en helt unik film på två djuphavsmarulkar som parar sig.

Rafflande sista veckor i Artjakten!

Det är otroligt jämnt och ovisst i Artjakten med bara två veckor kvar av tävlingen. Just nu leder Gustav Nyström från Bråtaviken med 46 fångade fiskarter i sommar. Men bakom honom jagar närmast Erik Maripuu med 43 arter och Pelle Hjelm som vunnit tävlingen en gång tidigare på 41 arter. Bästa tjej ligger fyra och

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Del 2: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske.

Makrillfilé på nolltid!

Makrillen hugger nu bra längs västkusten och smakar dessutom ljuvligt på tallriken. Men vet du hur man får bort de retfulla benen? Om inte så kommer hjälpen här!

Håkan Otterberg firar 30!

30 år är ingen ålder, men 30 år på samma arbetsplats är minsann en bedrift. Den 15 augusti 1988 startade Håkan Otterberg sin anställning på Fiskejournalen och än idag är han trogen tidningen. Många annonsörer är bekant med Håkans muntra stämma eftersom han sedan starten varit annonssäljare och fyllt tidningen med fiskebranschens budskap. Länge var

Anti-skatbo-tricket!

Alla som fiskar med multirulle har varit med om det. Överslaget, professional overrun eller som vi ofta säger – skatboet. Man kan stå där i timtal, oftast när fisket är som hetast och försöka hitta rätt linände att dra i. Oftast slutar det med att saxen eller kniven får göra sitt. Nu finns det en

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...