Stenfisken är en av världens giftigaste fiskar. Se ett liten film från Australien där man mjölkar fisken för forskning och för serum. " /> Mjölkar stenfisk för serum | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Det är ett rejält tryck på den giftstråle som prutas in i foten om man trampar på en stenfisk. Det händer ett antal hundra till tusen människor per år, främst i Austrailen,
Mjölkar stenfisk för serum

Stenfisken är en av världens giftigaste fiskar. Se ett liten film från Australien där man mjölkar fisken för forskning och för serum.
Stenfiskens sting lär vara en av de mest smärtsamma saker man kan råka ut för. Giftet orsakar chock, förlamning och kroppsdelen som har blivit stungen kan behöva amputeras för att stoppa giftspridningen. En vuxen och normalt frisk människa överlever, men har du andra åkommor som svagt hjärta eller allergi, kan det leda till döden.

Stenfiskens sting lär vara en av de mest smärtsamma saker man kan råka ut för.

I förhållande till hur vanliga stenfiskarna är i tropikerna, orsakar de dock inte många dödsfall i världen. Flest människor blir stungna i Austrailen. Där handlar det om hundratals männikoskor varje år. Därför tillverkar man ett serum. Denna film visar hur man håller stenfiskar i akvarier och mjölkar dem på gift. Stenfiskarna, som lever på rev som kan torrläggas vid ebb, klarar långa stunder utan vatten, och toxikologen lägger helt sonika fisken på ett bord. I filmen trycker de en bit liggunderlag på fiskens taggar, för att med en höghastighetskamera filma hur giftet skjuts ut.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta