Stenfisken är en av världens giftigaste fiskar. Se ett liten film från Australien där man mjölkar fisken för forskning och för serum. " /> Mjölkar stenfisk för serum | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Det är ett rejält tryck på den giftstråle som prutas in i foten om man trampar på en stenfisk. Det händer ett antal hundra till tusen människor per år, främst i Austrailen,
Mjölkar stenfisk för serum

Stenfisken är en av världens giftigaste fiskar. Se ett liten film från Australien där man mjölkar fisken för forskning och för serum.
Stenfiskens sting lär vara en av de mest smärtsamma saker man kan råka ut för. Giftet orsakar chock, förlamning och kroppsdelen som har blivit stungen kan behöva amputeras för att stoppa giftspridningen. En vuxen och normalt frisk människa överlever, men har du andra åkommor som svagt hjärta eller allergi, kan det leda till döden.

Stenfiskens sting lär vara en av de mest smärtsamma saker man kan råka ut för.

I förhållande till hur vanliga stenfiskarna är i tropikerna, orsakar de dock inte många dödsfall i världen. Flest människor blir stungna i Austrailen. Där handlar det om hundratals männikoskor varje år. Därför tillverkar man ett serum. Denna film visar hur man håller stenfiskar i akvarier och mjölkar dem på gift. Stenfiskarna, som lever på rev som kan torrläggas vid ebb, klarar långa stunder utan vatten, och toxikologen lägger helt sonika fisken på ett bord. I filmen trycker de en bit liggunderlag på fiskens taggar, för att med en höghastighetskamera filma hur giftet skjuts ut.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta