Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Erik Petersson med en av årets största abborrar i Sverige. Foto: Privat
Monsterborren som infriade Eriks alla drömmar

Ibland måste helt enkelt fiskeguiderna visa var skåpet ska stå. Erik Peterson har tampats med många 2-kilosborrar genom åren – men ingen har varit i närheten av jätten som han levererat nu.

Erik Petersson är en erkänt duktig sportfiskare, och har förekommit tidigare i Fiskejournalens spalter genom sina fångster av grova abborrar på ostkusten. 
Denna fiskesäsong toppar allt han som någonsin varit med om tidigare.
Förutom en gädda på över 15 kilo och en lax på 23 kilo så har han alltså fått abborren som han länge drömt om.
Den högg vid ett djupt och stenigt parti, och efter en nervös drillning så kom den slutligen upp i båten där han genast konstaterade att det handlade om nytt personligt rekord. Fisken var hela 53 centimeter lång och vägde 2 520 gram. Det är en av årets absolut största fångade abborrar i Sverige.

”SOM EN HELT ANNAN FISK”
Redaktionen lyfter på kepsarna och gratulerar!
– Tack, rätt otroligt. Det går inte att beskriva hur det är att fånga en sån här abborre. Det är som en helt annan fisk i jämförelse med dem kring 2 kilo som jag fått tidigare, berättar Erik för Fiskejournalen.
Erik har en ödmjuk inställning till sitt fiske, och sätter hela tiden nya mål för att uppnå sann fiskeglädje. Han kan lägga veckor på att hitta nya ställen, istället för att ta enkla vägen till de erkänt heta platserna. Det arbetet har nu lönat sig.
– Jag har legat ganska lågt med abborrfisket det senaste året, men på slutet har jag lagt extremt mycket tid på att utforska nya ställen. Till slut hittar man de där guldkornen, säger Erik.
Han själv har aldrig sett en höstabborre i den här kalibern, och kan inte låta bli att undra vad den väger på våren. Med denna fisk så har även hans lag Lowrance/Motorguide tagit ett rejält grepp i tävlingen Höstborren, med smått otroliga 254 centimeter på sina fem längsta fiskar.
Tack för storyn och inspirationen Erik, säger vi på Fiskejournalen!

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta