Annons
Monsterborren som infriade Eriks alla drömmar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Erik Petersson med en av årets största abborrar i Sverige. Foto: Privat
Monsterborren som infriade Eriks alla drömmar

Ibland måste helt enkelt fiskeguiderna visa var skåpet ska stå. Erik Peterson har tampats med många 2-kilosborrar genom åren – men ingen har varit i närheten av jätten som han levererat nu.

Erik Petersson är en erkänt duktig sportfiskare, och har förekommit tidigare i Fiskejournalens spalter genom sina fångster av grova abborrar på ostkusten. 
Denna fiskesäsong toppar allt han som någonsin varit med om tidigare.
Förutom en gädda på över 15 kilo och en lax på 23 kilo så har han alltså fått abborren som han länge drömt om.
Den högg vid ett djupt och stenigt parti, och efter en nervös drillning så kom den slutligen upp i båten där han genast konstaterade att det handlade om nytt personligt rekord. Fisken var hela 53 centimeter lång och vägde 2 520 gram. Det är en av årets absolut största fångade abborrar i Sverige.

”SOM EN HELT ANNAN FISK”
Redaktionen lyfter på kepsarna och gratulerar!
– Tack, rätt otroligt. Det går inte att beskriva hur det är att fånga en sån här abborre. Det är som en helt annan fisk i jämförelse med dem kring 2 kilo som jag fått tidigare, berättar Erik för Fiskejournalen.
Erik har en ödmjuk inställning till sitt fiske, och sätter hela tiden nya mål för att uppnå sann fiskeglädje. Han kan lägga veckor på att hitta nya ställen, istället för att ta enkla vägen till de erkänt heta platserna. Det arbetet har nu lönat sig.
– Jag har legat ganska lågt med abborrfisket det senaste året, men på slutet har jag lagt extremt mycket tid på att utforska nya ställen. Till slut hittar man de där guldkornen, säger Erik.
Han själv har aldrig sett en höstabborre i den här kalibern, och kan inte låta bli att undra vad den väger på våren. Med denna fisk så har även hans lag Lowrance/Motorguide tagit ett rejält grepp i tävlingen Höstborren, med smått otroliga 254 centimeter på sina fem längsta fiskar.
Tack för storyn och inspirationen Erik, säger vi på Fiskejournalen!

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta