Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Monsterharr från norr

Den här jätteharren högg precis under iskanten när Karl Karlsson var ute och pimpelfiskade. Kalle blev närmast chockad när han upptäckte att det var en harr som tagit pirken.
För att man ska kunna isfiska i början av maj månad bör man bo rätt långt norrut i Sverige – och det gör Kalle. I Gällivare närmare bestämt. Det var när han isfiskade på Puoltikasjärvi som jätteharren bestämde sig för att tugga lite på den räkagnade kopparpirken.
I anmälan till Recordfisken berättar Kalle att han pimplat flera timmar utan napp. Han bestämde sig för att åka hem, men på hemvägen stannade han till vid ett gammalt pimpelhål, nära sjöstranden och släppte ner pirken.

”Så fort pirken dansade ner under iskanten högg det rejält. Som tur var hade jag rulle med slirbroms på pimpelspöt. Jag var säker på att det var en stor röding, men efter en kvarts kamp kunde jag dra upp fisken och till min stora hälpnad såg jag att det var en monsterharr”, skriver han och berättar att harren vägde hela 2,5 kilo.
Svenne Andersson

Jätteharren från Puoltikasjärvi var 59 centimeter lång och vägde 2,5 kilo.

Jätteharren från Puoltikasjärvi var 59 centimeter lång och vägde 2,5 kilo.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta