Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Monstermal från Kroatien

Det är inte bara i Italien och Spanien man kan fånga stora malar. Från Kroatien kommer rapport om en malbjässe på hundra plus, fångad i en grund insjö, nära havet.
Det är Mads Grosell på Savage Gear som rapporterar att malbjässen högg på en 17-centimeters Freestyler i firetiger-färg. Fiskaren Zdravko Madarevic var förstås ute efter gädda och vevade in betet i stadig takt när det blev tvärnit. Orsaken var att en mal hade öppnat den jättelika munnen och inhalerat Freestylern.
Fajten blev grym, men till slut kunde Zdravko bärga monsterfisken, som var 247 centimeter lång och vägde 106 kilo.
Sjön Vransko är Kroatiens största insjö, tolv kilometer lång och fyra kilometer bred, men ganska grund. Den ligger mycket nära havet och har ett visst saltinslag i vattnet.
Svenne Andersson

Zdravko Madarevic, till höger, fick hjälp av en kompis för att kunna hålla den enorma monstermalen.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta