Mörkar dålig kraftverk-affär för ägare?

Tub vid nedre Bergfors kraftverk är ur drift och bidrar bara till miljöskada – köpt av Orsa Besparingsskog. (Foto: Göran Johansson)

Fortum sålde under 2012 ut 82 av sina småskaliga vattenkraftverk. Köparna trodde de gjorde en bra affär, men kanske blir tvingade att riva anläggningar utan tillstånd. En dålig affär tyckte Älvräddarna. ”De vet ju inte vad vi betalade”, säger köparen.
Fiskejournalen rapporterade nyligen om Orsa besparingsskog (OB) och deras köp av småskalig vattenkraft av kraftbolaget Fotum. Älvräddarena påtalade risken att OB köpt grisen i säcken och kan tvingas att riva anläggningar som saknar tillstånd, vilket ägarna uppmärksammade och sedan konfronterade sin styrelse. De hade ingen förståelse, varken över oron från ägarna eller Fiskejournalens nyhetsnotis.
– Det är märkligt att de uttalar sig så självsäkert om att köpet av vattenkraftverken är en dålig affär, de vet ju ingenting om köpeskillingen, säger Carita Bäcklund till Dt.se.
Christer Borg är ordförande i Älvräddarna och tämligen säker på att det rör sig om ett ”felköp”.
– Det är uppenbart att OB inte förstår vad de köpt. Har man då inget tillstånd så gäller utrivning eller ansökan innan sista december i år. Och det kostar multum…
Tidigare har det spekulerats i att Fortum vill bli av med sina småskaliga vattenkraftverk för att de tror att de lagändringar som diskuteras först och främst kommer att drabba dessa.
Läs tidigare notis om OB och deras köp från Fortum.
Här hittar du artikeln i Dt.se.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...