[/caption] " /> Mörkar dålig kraftverk-affär för ägare? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Mörkar dålig kraftverk-affär för ägare?

Tub vid nedre Bergfors kraftverk är ur drift och bidrar bara till miljöskada – köpt av Orsa Besparingsskog. (Foto: Göran Johansson)

Fortum sålde under 2012 ut 82 av sina småskaliga vattenkraftverk. Köparna trodde de gjorde en bra affär, men kanske blir tvingade att riva anläggningar utan tillstånd. En dålig affär tyckte Älvräddarna. ”De vet ju inte vad vi betalade”, säger köparen.
Fiskejournalen rapporterade nyligen om Orsa besparingsskog (OB) och deras köp av småskalig vattenkraft av kraftbolaget Fotum. Älvräddarena påtalade risken att OB köpt grisen i säcken och kan tvingas att riva anläggningar som saknar tillstånd, vilket ägarna uppmärksammade och sedan konfronterade sin styrelse. De hade ingen förståelse, varken över oron från ägarna eller Fiskejournalens nyhetsnotis.
– Det är märkligt att de uttalar sig så självsäkert om att köpet av vattenkraftverken är en dålig affär, de vet ju ingenting om köpeskillingen, säger Carita Bäcklund till Dt.se.
Christer Borg är ordförande i Älvräddarna och tämligen säker på att det rör sig om ett ”felköp”.

– Det är uppenbart att OB inte förstår vad de köpt. Har man då inget tillstånd så gäller utrivning eller ansökan innan sista december i år. Och det kostar multum…
Tidigare har det spekulerats i att Fortum vill bli av med sina småskaliga vattenkraftverk för att de tror att de lagändringar som diskuteras först och främst kommer att drabba dessa.
Läs tidigare notis om OB och deras köp från Fortum.
Här hittar du artikeln i Dt.se.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta