Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Rasmus Borgström med en lax som han fångade under tiden som utsläppet pågick. Denna hann familjen äta upp innan utsläppet blev känt. Foto: Privat
Mörkret i Nissan – fiskare flyr efter utsläppsskandal

Flera sportfiskare gör nu slut med Nissan och dess fiske. Detta på grund av hur området sköts, och den senaste skandalen med utsläppet av förorenat vatten har fått situationen att eskalera.

Det har framkommit att Halmstad Energi och Miljö under flera veckors tid släppt ut omkring en miljon liter förorenat vatten i Nissan, på grund av ett tekniskt fel på Kristineheds avfallsanläggning. För flera sportfiskare som Fiskejournalen varit i kontakt med så blev detta droppen som fick bägaren att rinna över.

En av dem är Rasmus Borgström, som nu kräver att få tillbaka pengarna från fiskrättsägaren Sperlingsholms gods, dock utan framgång. Till råga på allt hann både Rasmus och hans familj äta en av laxarna som han fångade under tiden som utsläppet pågick. Han är nu orolig över vad hans 3-åriga son fick i sig.
– Det känns inget vidare när man inte vet. Jag har faktiskt en lax kvar som HEM kan få skicka iväg på analys, säger Rasmus till Fiskejournalen.

”BORDE BE OM URSÄKT”
Han tycker att situationen kring Nissan är sorglig.
– Jag tycker det är ohållbart. Fiskevårdsområdet bör backa tillbaka och be om ursäkt för dåligt skött vatten, samt förbättra vandringsvägen för laxen och bygga mer lättillgängliga fiskeplatser. Även återbetala fiskekorten till dem som vill sluta fiska där direkt och svälja stoltheten.

Fiskejournalen har flera gånger skrivit om kritiken mot hur Nissan sköts, inte minst vid kraftverket Slottsmöllan där mängder av fisk dött genom årens lopp.
– Tänk vilken fisketurism det kunde varit här! I stället står jag helt själv och fiskar. Detta är en avkoppling från allt annat, som är viktig för mig just nu, säger Rasmus som alltså funderar på att göra slut med Nissan trots att han fått flera fina laxar denna säsong.
– Jag vill egentligen inte, men det är så dåligt skött. Jag kommer nog fiska säsongen ut om inte ett mirakel sker och de betalar tillbaka pengarna.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jon Sköld, ordförande i Svenska Karpklubben, tar kamp för karpfisket. Foto: Privat
Karpklubben ryter till mot förbud: ”Beklämmande"

Förslaget om att förbjuda etableringar av nya karpvatten väcker vrede hos många metare. Svenska Karpklubben tar strid för sportfisket efter arten, och kallar förslaget från Havs- och Vattenmyndigheten för beklämmande.

Fiskejournalen skrev tidigare i veckan om att Sportfiskarna underkänner delar i remissen kring invasiva arter från Havs- och Vattenmyndigheten, åtminstone när det gäller förslaget om att förbjuda etableringar av nya karpvatten.

Även Svenska Karpklubben stämmer in i den klagosången.
– Jag fick denna remiss vid årsskiftet och det var beklämmande att se att den tendens som pågått en tid tillbaka vad gäller synen på karp fortsatt har ett fäste inom somliga myndigheter, säger klubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

Han anser att man applicerar extremtillstånd från helt andra delar av världen, och att man med dessa målar upp en riskbild i Sverige, men som utifrån praktiska resultat av karpodling och utplantering i flera hundra år i Sverige inte har någon relevans eller grundlag.
– Det är tråkigt att något som gång på gång visat sig fungera så bra i Sverige, vad gäller att skapa nya möjligheter till ett spännande sportfiske efter karp och en givande sysselsättning för ung som gammal istället skall utpekas som ett problem. Speciellt när inga praktiska exempel tyder på detta, säger Jon Sköld.

Hur upplever du att branschen reagerade på förslaget?
– Eftersom karpfisket fortsatt inte är alls lika utbrett i Sverige i jämförelse med exempelvis predatorfisket, som kan bedrivas i vilken sjö som helst, är det såklart begränsat med hur stor branschen egentligen är. Men antalet utövare och intresserade är ju på uppgång och ser man i Europa är det här fisket enormt. Självklart har detta förslag mottagits med frustration och uppgivenhet, bland utövare och intresserade, speciellt eftersom det inte finns något relevant grundlag som bekräftar den riskbild som målas upp, så skall inte förfarandet gå till på myndighetsnivå.

Vilka argument har du själv mot förslaget?
– Jag skulle säga karpens oförmåga att etablera sig här, att dagens föreskrifter fungerat bra, samt att skydda möjligheterna till utveckling och tillgängliggöra sportfisket för folk.
– Karpen har odlats och planterats ut i de flesta vattensystem söder om Dalälven sedan 1500-talet, kanske tidigare. Under 1900-talet bedrevs odlingsanstalter exempelvis i regi av Södra Sveriges Fiskeriförening, med syfte att etablera naturliga reproducerande bestånd av karp, för att ge uttag till husbehov. Men de praktiska försöken gav inte resultat och arten har än i dag ej klarat att etablera sig naturligt i vatten med övrig konkurrens och normal fauna.

Enligt Jon är karpen i princip utkonkurrerad av samtliga övriga arter som leker tidigare på året i Sverige och i kombination med lång vinter blir det ingen okontrollerad reproduktion.
– Detta är kanske det bästa kvittot som borde ha använts som grundlag, istället för extrema exempel utan relevans för svenska förutsättningar. Nuvarande föreskrifter innebär en individuell prövning och så bör det förbli, de praktiska erfarenheterna tyder på att det fungerar bra med utsättning av karp i svenska vatten, således bör det fortsatt vara möjligt med nyetablering under kontrollerade former.

Tillgängligt för unga
Svenska Karpklubben menar att sportfisket efter karp, likt övriga Europa, är en tillgång för människor. Att det är en meningsfull sysselsättning där man lär sig massor om naturen och om miljön vid sjöarna man besöker.
– Karpfisket kan vara en social form för friluftsliv där man kan umgås utomhus i väntan på napp, en perfekt upplevelse att introducera barn och ungdomar till och något som kan bidra positivt till folkhälsan. Detta bekräftas av exempelvis jordbruksverket som lyfter sportfisket som en av de främsta fritidsintressena bland folk i Sverige. Det måste man slå vakt om och då måste det fortsatt vara möjligt att skapa nya sportfiskevatten närmre folk där de bor. Ungdomar utan körkort och bil har ju ej möjlighet att resa långt för att besöka de förhållandevis få vatten som är, därför behövs det fler, slår Jon Sköld fast.

Du kanske även gillar detta