Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Mörrumslaxar på film

Nu blir det bättre koll på vad laxar och öringar har för sig i Mörrumsån. En kamera är redan på plats i Hemsjö och snart kommer en till i Marieberg.
Eftersom det är vårt mest kända laxfiskevatten skulle man ju kunna tro att Mörrumsån redan nu är stenhårt övervakad. Men så är det faktiskt inte. Mycket av fiskvandringen och vad som händer på lekplatserna är ännu så länge fördolt för människorna.
I samband med att Mörrumsån utnämndes till indexvattendrag förra året började man dock skärpa kontrollen – och nu tas nästa steg. Smoltfällan i Svängsta kompletteras med kameror i fiskvägarna vid Hemsjös och Mariebergs kraftverk.

Kamerorna ger en bra bild av hur många och vilka fiskar som vandrar förbi. Man kan mäta storleken på fisken och framöver räknar man också med att kunna lägga ut filmbilder på Kronolaxfiskets hemsida, berättade platschefen Percy Assarsson i samband med årets fiskepremiär.
Mörrumsån, tillsammans med Vindelälven och Sävarån har utnämnts till indexvattendrag, där man extra noga ska följa utvecklingen enligt EU:s Salmon Action Plan.
Svenne Andersson

En havsöring vandrar förbi kameran i Marieberg. Justeringar för att förbättra bildkvaliteten pågår fortfarande. (Foto: Kronolaxfisket)

En havsöring vandrar förbi kameran i Marieberg. Justeringar för att förbättra bildkvaliteten pågår fortfarande. (Foto: Kronolaxfisket)

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta