Ola Söderdahl saluterar öppningen av den 75:e Mörrumspremiären.
Ola Söderdahl saluterar öppningen av den 75:e Mörrumspremiären.[/caption]Idag gick startskotten för laxfisket Mörrum. Det var strålande sol och på stränderna stod 250 förväntansfulla laxfiskare beredda. " /> Mörrumspremiär i solsken | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Mörrumspremiär i solsken

Ola Söderdahl saluterar öppningen av den 75:e Mörrumspremiären.


Ola Söderdahl saluterar öppningen av den 75:e Mörrumspremiären.

Idag gick startskotten för laxfisket Mörrum. Det var strålande sol och på stränderna stod 250 förväntansfulla laxfiskare beredda.
Ola Söderdahl från Kronolaxfisket avfyrade den kanon som förkunnade att den 75:e Mörrumspremiären var igång. På plats fanns även Fiskejournalens Håkan Otterberg. Han var där för att ta hand om Fiskjournalens vinnare i Mörrumstävlingen, Johnny Mousten.
Johnny vann premiärfiske, utrustning från ABU, mat och boende för honom själv och en vän under premiärhelgen. Det blev hans fiskeintresserade son, Andreas, som blev den lyckliga medföljaren.
I skrivande stund har det inkommit rapporter om att vinnaren nyligan har tappat en lax, så det rör på sig i ån.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta