Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Mörrumspremiär i vårsol

Det är inte varje år, men påfallande ofta, som våren välsignar fiskepremiären i Mörrum. Så också i år och efter ett tag fick vårsolen fart på de rätt köldstela öringarna och laxarna.
Förutsättningarna för en lyckad fiskepremiär var mycket bra – och förväntningarna rejält höga efter mycket bra provfisken och bra fiskestart längre upp i ån. Vattenföringen på knappa 30 sekundkubik var också alldeles perfekt. Allt var bra – utom nattkylan.
Öringarna var påtagligt trötta och köldstela. Dom stod i sina hålor och den som inte nådde ner och petade dem på nosen med draget eller flugan fick ingen fisk. Inte förrän uppåt förmiddagen när vårsolen värmt på ett tag och fisken började röra på sig.

Men sedan blev det ordentlig fart på fisken och när dagen var slut kunde Kronolaxfiskets personal bokföra 272 fångade fiskar, blandat lax, öring, hybrid och regnbåge. Av dessa återutsattes 166 stycken.
Dagens största fisk fångades av veteranen Olle Borgecrona, 86 år ung och den ende nu aktive sportfiskaren som varit med ända sedan den första premiären, för i år jämt 70 år sedan. Fisken han vägde in var en magnifik hybrid på hela 12,7 kilo.
Svenne Andersson

Soldis över pool 3 i Mörrum där en okänd sportfiskare drillar en motvillig laxhona. (Foto: Svenne Andersson)

Soldis över pool 3 i Mörrum där en okänd sportfiskare drillar en motvillig laxhona. (Foto: Svenne Andersson)

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta