Mörrumspremiär i vårsol

Det är inte varje år, men påfallande ofta, som våren välsignar fiskepremiären i Mörrum. Så också i år och efter ett tag fick vårsolen fart på de rätt köldstela öringarna och laxarna.
Förutsättningarna för en lyckad fiskepremiär var mycket bra – och förväntningarna rejält höga efter mycket bra provfisken och bra fiskestart längre upp i ån. Vattenföringen på knappa 30 sekundkubik var också alldeles perfekt. Allt var bra – utom nattkylan.
Öringarna var påtagligt trötta och köldstela. Dom stod i sina hålor och den som inte nådde ner och petade dem på nosen med draget eller flugan fick ingen fisk. Inte förrän uppåt förmiddagen när vårsolen värmt på ett tag och fisken började röra på sig.
Men sedan blev det ordentlig fart på fisken och när dagen var slut kunde Kronolaxfiskets personal bokföra 272 fångade fiskar, blandat lax, öring, hybrid och regnbåge. Av dessa återutsattes 166 stycken.
Dagens största fisk fångades av veteranen Olle Borgecrona, 86 år ung och den ende nu aktive sportfiskaren som varit med ända sedan den första premiären, för i år jämt 70 år sedan. Fisken han vägde in var en magnifik hybrid på hela 12,7 kilo.
Svenne Andersson

Soldis över pool 3 i Mörrum där en okänd sportfiskare drillar en motvillig laxhona. (Foto: Svenne Andersson)

Soldis över pool 3 i Mörrum där en okänd sportfiskare drillar en motvillig laxhona. (Foto: Svenne Andersson)

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...