Det är mycket på gång kring Åbyälven. Östersjölaxälvar i samverkan och dess ordförande Thomas Johansson har arrangerat möten med anledning av Hednäs kraftstation. Det är mycket på gång kring Åbyälven. Östersjölaxälvar i Samverkan och dess ordförande Thomas Johansson har arrangerat möten med anledning av Hednäs kraftstation.[/caption] " /> Möte om Åbyälvslaxens framtid | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Möte om Åbyälvslaxens framtid
Det är mycket på gång kring Åbyälven. Östersjölaxälvar i samverkan och dess ordförande Thomas Johansson har arrangerat möten med anledning av Hednäs kraftstation.

Det är mycket på gång kring Åbyälven. Östersjölaxälvar i Samverkan och dess ordförande Thomas Johansson har arrangerat möten med anledning av Hednäs kraftstation.

Östersjölaxälvar i Samverkans ordförande Thomas Johansson har under många år engagerat sig i Åbyälvens hotade vildlaxbestånd. Tack vare TV-programmet ”Hundratusenkronorslaxen” av  Uppdrag Granskning, så uppmärksammades problematiken kring kraftstationen i Åbyälven vid Hednäs.
Thomas Johansson från Östersjölaxälvar i Samverkan berättar att en flitig uppvaktning av politiker i de berörda kommunerna såväl som verksamhetsutövaren, Skellefteå Kraft AB, bidragit till att de allra flesta nu inser att Hednäs kraftstation utgör ett hot mot Åbyälvens vildlaxstam och att något måste göras.

Tillsammans med representanter från de berörda fiskevårdsområdena i Åbyälven ordnade Johansson en träff med Skellefteås Kommunalråd, Lorents Andersson tidigare i december. Med på mötet var även Skellefteås kommunlimnolog, Bo-Göran Persson, tillika ordförande för Åby, Byske och Kåge älvars vattenråd, Fritidsnämndens Ordförande Daniel Ådin och kommunägda Skellefteå Krafts styrelseordförande, Alf Marklund.
Syftet med mötet var att diskutera den påverkan anläggning i Hednäs har på Åbyälvens ekologiska status.  Man frågade sig bland annat; Är elproduktion i Hednäs, som motsvarar två till tre normalstora vindkraftsverk, viktigare än en unik vildlaxstam sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv?
– Det gavs inga konkreta löften om direkta åtgärder på detta möte, men Alf Marklund lovade att Skellefteå Kraft AB under vintern kommer att tillsätta en utredning angående funktionen av fiskvägen för uppvandrande fisk såväl som smolt och keltutvandringen ner förbi stationen, avslutar Johansson.
Fiskejournalen kommer givetvis att följa utvecklingen.
Läs tidigare notiser i ämnet.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta