Sportfiskarna om Buttorp[/caption] " /> Motstånd mot utbyggnad av fors i Ätran | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Motstånd mot utbyggnad av fors i Ätran
Sportfiskarna om Buttorp

Buttorpsforsarna - en av Ätrans sista bevarade forsar. (Foto: Per-Erik Jacobsen)

Sportfiskarna:
En privat markägare återupptar planen att bygga kraftverk vid Buttorp, en av Ätrans sista bevarade forsar.
Vid ett samråd kunde ett 50-tal åhörare, de flesta boende i närområdet, lyssna på och ge synpunkter på planerna för utbyggnad. På plats var även personal från Sportfiskarnas regionkontor Väst/Göteborg samt Sportfiskarnas Hallandsdistrikt.
Enligt exploatören är syftet med att bygga ett nytt kraftverk i Ätran att utvinna klimatneutral energi. Det argumentet håller dock inte. Längre ner i Ätran ligger nämligen Hertings vattenkraftverk, där man lägger ner ca 80 miljoner kronor på att riva ett dämme för att förbättra vandringsvägarna.  Det rimmar dåligt att bevilja tillstånd för ett småskaligt vattenkraftverk samtidigt som man satsar stora resurser på att riva ut ett annat i samma vattendrag.
Ett kraftverk skulle inte bara förstöra en av de sista forsmiljöerna i Ätran utan äventyrar även fiskevårdsprojektet för att stärka Ätrans öringbestånd. Vi har redan idag ett överskott av el i Sverige och elexporten beräknas dessutom öka enligt Energimyndighetens prognos. Att bygga ett kraftverk på de bästa öringsträckorna i ett vattendrag har därför inget värde för den nationella elförsörjningen utan ger bara vinst för ägaren, mycket baserat på en beräkning där elcertifikatsavgiften ingår i kalkylen.
Läs tidigare notiser om Buttorp.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta