Konsumenternas val påverkar tlll slut fiskemetoderna.
Konsumenternas val påverkar tlll slut fiskemetoderna.[/caption]Marine Stewardship Council, MSC, är ett miljömärkningsprogram som vill främja hållbara fiskemetoder. De kan nu visa att deras märkning har lett till förbättringar. " /> MSC-märkning gör skillnad | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
MSC-märkning gör skillnad

Konsumenternas val påverkar tlll slut fiskemetoderna.


Konsumenternas val påverkar tlll slut fiskemetoderna.

Marine Stewardship Council, MSC, är ett miljömärkningsprogram som vill främja hållbara fiskemetoder. De kan nu visa att deras märkning har lett till förbättringar.
Exempelvis har sillbestånden i Nordsjön vuxit med 15 procent sedan fisket certifierades. Bestånden av hoki utanför Nya Zeeland har fördubblats och antalet sjöfåglar som fastnar i näten har minskat med 90 procent. MSC har även haft betydelse för hajar, som hotats i samband med fiske av tonfisk på Fiji. Genom att yrkesfiskarna har förbättrat sina fångstredskap och avstår från fiske på djupt vatten klarar sig fler hajar från att bli oönskad bifångst. Detta visar en rapport som organisationen låtit genomföra.
– Rapporten visar att konsumenternas val av MSC-märkta produkter har stor betydelse. De MSC-certifierade bestånden blir livskraftiga, vi får bättre kontroll och förvaltning av yrkesfisken samtidigt som oönskad bifångst och hot mot särskilda arter minskar, säger Minna Epps, från MSC.

Relaterad nyhet från din region
25 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta