Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Multen har anlänt

– Jag vill bara berätta att multen är här. Det var mängder med multar i Helsingborg i dag. Så sa en upprymd Anders Christensson när han ringde tidigare i kväll.
Anders hade tillsammans med ”Lilla My” Anders Jonasson varit på multejakt i Helsingborgs hamnar . Trots den hårda vinden hade man sett mängder med multar. En fisk på 4+ hade man kontakt med, men den slet sig omgående.
Multen är en tämligen ny bekantskap för svenska sportfiskare. Den hör egentligen hemma i sydligare vatten men har har under de senaste decennierna besökt oss varje sommar. Multen är känd för att var mycket svårfångad. De flesta som lyckats fånga någon har metat med bröd. Även flugfiske med algimitationer (!) har visat sig fungera.
Anders Nicander

Anders Christensson med en grann multe som han överlistade i Göteborg i somras.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta