" /> Musslor släpper ut mängder av metan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Hans Hällman
Östersjömusslan är liten med talrik - och en betydande producent av växthusgaser. Foto: Sandy Rae/CC 3.0
Musslor släpper ut mängder av metan

Kor beskylls ofta för att släppa ut stora mängder av växthusgasen metan. Nu har forskare från Stockholms universitet upptäckt att även Östersjöns musslor är en betydande producent.

Utsläppen av växthusgaser ökar och havsbottnar är en viktig bidragsgivare av både metan och kväveoxid. Särskilt om de huserar musslor och maskar. Den aktuella studien visar nämligen att bottnar med dessa djur kan öka frisättningen av metan med upp till åtta gånger. Forskarna tror rent av att musslor kan stå för hela 10 procent av Östersjöns totala metanproduktion.

”Det motsvarar en metanproduktion från cirka 20 000 mjölkkor…”

– Det motsvarar en metanproduktion från cirka 20 000 mjölkkor eller 7 procent av de svenska mjölkkorna. De här små men väldigt många djuren kan spela en viktig, men hittills försummad, roll för att reglera utsläppen av växthusgaser i havet, säger Stefano Bonaglia från Stockholms universitet.

Forskare från Stockholms universitet tar sedimentprov från havsbotten utanför Askö i Sörmland. Foto: Alessandra Vicenzi.

Den musselart som studerades odlas inte kommersiellt, men forskarna anser ändå att resultaten är relevanta för debatten om hur storskalig havsbaserad musselodling kan påverka ekosystemen och klimatet.

Läs mer här.

Läs publikation i Nature här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta