Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Mycket öring kvar i havet

Fastän de sista veckornas regn lockat Västkusten havsöringar att stiga upp i åarna i väntan på höstens lek finns det fortfarande mycket öring kvar i havet.
Här om dagen hördes rykten om en havsöring på 72(!) centimeter skulle ha fångats i södra Bohuslän. Ett formidabelt monster med västkustmått. Själv gjorde jag ett kast med en liten vobbler utanför bryggan i småbåtshamnen. Vobbler han knappt börja ”vobbla” innan en tvåkilosöring kom utskjutande från skuggan under bryggan. Efter en sådan öppning kan man låta spöt (och fisken) vila.
September är sista månaden på året som havsöringen är lovlig på Västkusten och många gånger kan fisket vara fantastiskt. Var bara noga med att hantera fisken varsamt och släpp tillbaka alla romstinna honor! De är viktigast för framtida generationer. Det är lätt att skilja honor från hanar så här års eftersom hanen utvecklat en kraftig krok i underkäken.
Anders Nicander

Även om vädret stundtals är bistert är höstfisket efter havsöring en sann njutning. (Foto: Anders Nicander).

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta