Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Mygghålen i iphone

Var finns Sveriges värsta mygghål? Den frågan kan du få svar på om du har en iphone och laddar hem den nya appen Myggrapporten. En litet program som ska utvecklas av användarna.
Lojsta på Gotland och Svaneholmssjön är exempel på populära resmål som också är ökända mygghål. I fortsättningen ska iphoneägare kunna plocka fram telefonen och kolla myggfrekvensen innan dom åker dit.
Bakom utvecklingen av appen står företaget Acreto AB som distribuerar Thermacell och andra produkter som skyddar mot mygg.
Appen arbetar med platstjänsten i telefonen och kan visa myggtäta områden i omgivningen. Det finns också länsvisa prognoser. Tanken är förstås att användarna ska dela med sig av myggsituationen på den plats där de befinner sig. Därför finns det också en rapportfunktion som gör att appen kan uppdateras efterhand.
Finns att ladda hem från Appstore och är gratis.
Svenne Andersson

Inga myggrapporter i mitt område. Hmm, borde kanske rapportera in snårskogen nere vid bäcken...?

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta