Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Myggmedlet biter inte

Här är dagens dåliga nyhet från forskarvärlden: myggorna har utvecklat resistens mot myggmedel! Vi är inte där än – men snart kanske djungeloljan slutar att fungera.
Det är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp som funnit att en viss myggart, gulafebernmyggor, har slutat reagera på DEET. Denna substans är den viktigaste i de flesta myggmedel och fungerar genom att stöta bort myggorna.
– Genom tester har vi funnit att gulafebernmyggor inte längre känner doften av DEET och därmed inte stöts bort av den. Detta beror på att en viss typ av sinnescell på myggans antenn inte längre är aktiv, säger Rickard Ignell, forskare vid avdelningen för kemisk ekologi vid SLU i Alnarp.

Än så länge fungerar DEET på våra svenska myggor – och det kan vi väl känna tacksamhet för, när vi snart står där vid harrstrykan medan myggsvärmarna lyfter ur salixsnåren.
Svenne Andersson

DEET är den verksamma beståndsdelen i de flesta konventionella myggmedlen. Riktigt illa om det slutar fungera...

DEET är den verksamma beståndsdelen i de flesta konventionella myggmedel. Riktigt illa om det slutar fungera...

Relaterad nyhet från din region
8 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta