Råd och Rön testar myggmedel. Det bästa myggmedlet skyddar i över fyra timmar medan andra myggmedel bara avskräcker myggen i 75 minuter. " /> Myggorna snart här | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Myggorna snart här

Råd och Rön testar myggmedel. Det bästa myggmedlet skyddar i över fyra timmar medan andra myggmedel bara avskräcker myggen i 75 minuter.
Konsumenttidningen Råd och Rön har testat 8 flytande myggmedel från bland annat Autan, Cederroth och MyggA. De skyddar olika länge mot myggbett. Testet var ett av de tuffaste någonsin för testpersonerna, som fick sticka in sina armar i burar där 200 hungriga honmyggor väntade på middagen.
– Myggorna i testet är fruktansvärt hungriga. Våra testpersoner har varit extremt lojala, vilket vi är tacksamma för. De har låtit sig bli stuckna av myggorna i varje dag i tre månader, säger Sofia Börjeskog, från Råd och Rön.
De testade även alternativa myggmedel i form av eteriska oljor, appar och armband. Dessa är bluffprodukter som inte fungerar alls mot myggbett, visar deras tester.
Läs mer om resultatet här.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta